Ovo otkriće razveselit će apsolutno sve, znanstvenici ozbiljno tvrde da znaju kako odgoditi starenje

Ovo bi moglo prevenirati bolesti kao Alzheimer i Parkinsons

ZADNJA IZMJENA: lis. 15, 2016
Foto: AFP

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu, objavili su da su otkrili ključni faktor u procesu starenja. Njihova studija je, radeći eksperimente na miševima i glistama koji su imali ataxiu telengiectasiu, neurodegenerativnu bolest koja ima simptome povezane sa ranim starenjem, ustanovili da dodavanjem koencima NAD+ odgađaju proces starenja stanica i zaustavljaju mitohondrijalnu štetu. Što, u konačnici, produžuje život.

Vjeruje se da će isti učinci biti postignuti i kod ljudi što bi moglo prevenirati bolesti kao Alzheimer i Parkinsons.Istraživanje je bazirano na univerzalnoj prirodi mehanizma za obnavljanje stanice kod svih živih organizama. Kako organizam stari, smanjuje se razina koencima NAD+. To je smanjenje znatno veće kod organizama koji počinju ranije stariti, kaže profesor Vilhelm Bohr.

Korak prema produljenju ljudskog života

Iz prijašnjih studija saznalo se da pad razine NAD+ rezultira pogreškama metabolizma, starenjem i neurodegeneracijom ali su u igri i prikriveni mehanizmi starenja koje znanstvenici još ne razumiju.

Nova studija naglašava da substanca NAD+ ima glavnu ulogu u dvije stvari, u održavanju zdravlja stanica i njihovom kapacitetu repariranja gena. Prema ovim znanstvenicima, novo shvaćanje procesa starenja moglo bi predstavljati veliki korak prema postignuću ciljeva da se produži ljudski život i odgodi starenje sa potencijalom da se jednoga dana preveniraju neurodegenerativne bolesti kod ljudi, prenosi Daily Mail.

Eva Benedik
Telegram autor
1385 članaka Više o autoru