Ovog vikenda počinje zagrebački Advent. Evo popisa lokacija, neke nove hrane i još par fora informacija

Izvukli smo sve lokacije i najzanimljive ponude

FOTO: Borko Vukosav/PR

Za nekoliko dana počinje Advent u Zagrebu. Konkretno, na većini lokacija počinje 30. studenog, samo u Maksimiru kreće 1. prosinca, dok Fuliranje starta već 28. studenog. Ove godine tema je Orašar, pa bi se tema čuvenog baleta trebala provlačiti kroz sve lokacije, kažu iz Grada.

Advent će trajati do 7. siječnja, a u planu su sljedeće lokacije: Fuliranje će opet biti na Strossmayerovom trgu, na Tomislavcu je ponovo Ledeni park, kućice će biti na Trgu bana Jelačića, Strossmayerovom šetalištu i Vranyczanyjevoj poljani, a Advent je i ove godine u Maksimiru te na Prekrižju, u vili koju inače koristi Ured predsjednice. Tu je i Oktogon u kojem bi trebali biti poslagani golemi kipovi Orašara, tunel Grič i gomila drugih stvari. U nastavku donosimo detaljan vodič, da si znate sve lijepo isplanirati.

PR

Ledeni park (30. studenog – 7. siječnja)

Tomislavac se i ove godine pretvara u klizalište na otvorenom, a svakog dana Adventa tamo će biti živa glazba. U planu je dvadesetak kućica koje su, po običaju, postavljene oko klizališta. Nudit će se neka tradicionalna, domaća jela poput viške pogače, ali i hitovi iz drugih zemalja, poput pulled porka ili azijskih proljetnih rolica s piletinom i kozicama.

Tomislavac Borko Vukosav

Ledeni park za sve klizače bit će otvoren radnim danom od 10 do 23 sata, na Badnjak će raditi od 10 do 17 sati, a na Božić od 11:30 do 23 sata. Posebno radno vrijeme imat će i na Staru godinu kada će raditi od 10 do 2 sata ujutro, dok će na Novu godinu raditi od 11:30 do 23 sata. Klizalište će biti otvoreno baletom “Orašar u Ledenom kraljevstvu”, koje će izvoditi klizački klub Pahuljice.

Fuliranje (28. studenog – 1. siječnja)

Na Fuliranju, koje je smješteno na Strossmayerovom trgu i počinje 28. studenog, svoje kućice će imati tridesetak restorana i barova, a njih desetak će doći prvi puta. Neke od kućica koje su najavljene su one s tradicionalnim istarskim jelima, kućice Fermaj Tovara, B.A.B. & Piantina te Vodnjanka, ali i TasteAtlas, gdje bi se trebali pripremati specijaliteti iz Italije i Portugala.

Standardno, tu će biti i kućice s fritulama i germ knedlama, a na jednoj će raditi i šnenokle sa šljokicama te churrose, tradicionalni španjolski desert. Na kućici RougeMarina najavljuju pet vrsta kobasica, jedan hamburgeri knedle koje podsjećaju na čupavce. Prigodne božićne kolače potpisivat će Le Kolač Roberta Hromalića koji je osmislio pet deserata i nekoliko toplih napitaka.

Jedna od pet vrsti kobasica u GrinčMarinu BOJAN HARON MARKICEVIC

Za one koji preferiraju azijsku kuhinju tu će biti SOI, kućica chefa Vida Nikolića, koja će u ponudi imati azijski fusion streetfood te Pokerai. Tamo će u ponudi biti poke zdjele, tradicionalno jelo koje je poteklo s Havaja, a uskoro su ga preuzeli Japanci te ostale azijske kuhinje. Nudit će pet vrsta pokea, dva klasična s ribom i tri adventska s mesom. Obje kućice prvi puta će biti na Fuliranju.

Kobasica bowl od Pokeraija Zeljka Mikulcic

Zrinjevac (30. studenog – 7. siječnja)

Na Zrinjevcu će se ponuda fokusirati na tradiciju pa će se tako na kućicama moći probati krpice sa zeljem i štrukle, a i toplo jelo na žlicu, zagrepčanima omiljeni ajngemahtec. U ponudi će biti i patka s mlincima, kajzeršmarn, odnosno carski drobljenac, tačkrle i jabuke u šlafroku. Osim toga, tu će biti i kućice s raznim ukrasima i suvenirima.

Radno vrijeme kućica malo će se razlikovati, tako će i one ugostiteljske i one sa suvenirima radnim danom biti otvorene od 12 do 23 sata, subotom i nedjeljom radit će od 10 do 23 sata, na Badnjak od 10 do 17, a za Božić od 17 do 23 sata kao i za Novu godinu. Različito će raditi samo na Staru godinu kada će gastro kućice biti otvorene od 10 do 2 sata ujutro,a one sa suvenirima od 10 do 17 sati.

Trg bana Jelačića i Europski trg (30. studenog – 7. siječnja)

Na Trgu će ponovno biti sve puno kućica, a Advent na Europskom trgu prvenstveno će obilježiti glazbeni program, a tek onda ponuda hrane i pića koja bi se, prema riječima organizatora, trebala dosta razlikovati od one na ostalim lokacijama u Zagrebu. Okosnicu programa čine subotnji live koncerti domaćih glazbenika Detoura, Luce, Ilije Ludviga i Meritas te britanskog elektroničkog sastava Crazy P koji počinju u 21 sat dok će petkom u 23 sata počinjati Silent disco. Od ponude hrane, novost je kućima Mali mlin koja će u ponudi imati tradicionalne zagorske štrukle, turopoljsku zlevanku, ali i raw kolačiće. Nove su još i kućice Let i be, Čarobni kutak i Bora koje će također imati tradicionalna jela.

Srijedom u 19 sat na programu je kviz, ponedjeljkom i subotom bit će otvoren pop up barber shop Salon, a četvrtkom i petkom tamo će biti Glitter bar gdje će ljubitelje šljokica ukrašavati profesionalni vizažisti. Tu će biti i dječji program s raznim radionicama, među kojima će biti i ona na kojoj će klince učiti da svaki otpad nije smeće, a sam Europski trg bit će ukrašen tisućama srca. Tamo će se organizirati i humanitarna akcija Upletimo se, o kojoj je Telegram nedavno pisao.

Hamburger ‘Masni’ BOJAN HARON MARKICEVIC

Advent u Oktogonu i Tunelu te Filmski Advent na Tuškancu (30. studenog – 7. siječnja)

Prostor Oktogona bit će ukrašen velikim figurama orašara, a bit će složen i svjetlosni show, koji bi prolaz trebao pretvoriti ‘u pravu božićnu čaroliju’, silno se hvale na službenim stranicama Adventa. Slično će biti uređen i tunel Grič od ulaza u Mesničkoj. Tamo će biti postavljeni zastori, a unutra najavljuju “svijet Orašara”. U najvećem djelu tunela bit će postavljena šuma zasniježenih borova, golemi orašari i šarene igračke.

Filmski Advent na Tuškancu povezat će šumu i kino u kojem će biti prikazivani božićni filmovi. Tamo će biti postavljen i stari filmski set na koji će se moći ući, a cilj je da posjetitelji osjećaju kao da su na snimanju Orašara, kažu organizatori.

Advent kod HNK i u Klovićevim (30. studenog – 7. siječnja)

Program ispred HNK održavat će se svakodnevno od 17:00 do 23:00, sve do 24. prosinca, a posjetitelji će moći popiti šampanjac i topli čaj. Organizirana je i slušaonica božićnih skladbi te Uvertira, program u sklopu kojeg će se svi posjetitelji Hrvatskog narodnog kazališta uoči predstave imati priliku upoznati s aktualnim programom koji je toga dana na rasporedu. Osim klasičnih, jazz i soul skladbi, bit će i live nastupa domaćih glazbenika i DJ-a koji će ove godine puštati isključivo božićne pjesme.

U Klovićevima, točnije na platou Gradec, će se održavati festival Baš Naš, koji je premijerno održan ovog ljeta. Sudjelovat će 17 ugostitelja, a u atriju Klovićevih bit će klizalište s pravim ledom. Među kućicama će biti i Fun Bobby koji će spravljati svinjske obraze, Reshetka by Đurina Hiža sa svojim specijalitetima.

‘Masni’ BOJAN HARON MARKICEVIC

Stross, Caffe de Matoš i Prekrižje (30. studenog – 7. siječnja)

Osim fritula na Strossu i Vranyczanyjevoj poljani, tamo će biti kućice s libanonskim i indonezijskim specijalitetima. Caffe de Matoš sada je već treću godinu na Strossu, a organizatori ga zovu najromantičnijom lokacijom Adventa, ponovo je uređen u stilu starih kavana, a za zabavu su angažirani razni izvođači i komičari.

Gornji grad Borko Vukosav

I ove godine će Villa Prekrižje biti otvorena za javnost. Ona je izgrađena kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu glasovitog arhitekta Ivana Zemljaka, graditelja najsuvremenijih škola hrvatske moderne arhitekture u međuratnom razdoblju, a sada je koristi ured predsjednice. Villa će biti prigodno ukrašena, a ulaz se ne naplaćuje.

Advent u Maksimiru i Zoološkom (1. prosinca – 7. siječnja)

Na samom ulazu u park Maksimir bit će postavljena ‘šarena adventska oaza’, kako kažu organizatori. Ona će uključivati grijane paviljone, radionice, večernje koncerte, foto-instalaciju Muzeja iluzija, kutak Prirodoslovnog muzeja, te kućice s hranom i pićem koje će imati posebne ponude za mališane.

U Zoološkom, pak, bit će postavljene posebne svjetlosne instalacije, a edukatori će biti odjeveni u vilenjačke uniforme te će posjetitelje voditi u ture Vrtom. Osim toga, krajem godine bit će otkrivene i neke nove nastambe koje dosad nismo imali prilike vidjeti. Restoran Kod morskog lava osmislio je i poseban blagdanski jelovnik.