Nekad je nužno odabrati stranu

Postoji nekoliko efikasnih načina da izbjegnete glavobolju nakon vina (pretjerana količina nije uvijek ključna)

Krivac bi mogla biti vrsta vina koju ste pili

Une personne déguste du vin, le 18 novembre 2007 dans une cave des Hospices de Beaune, lors d'une dégustation ouverte au public le jour de la traditionnelle vente aux enchères du vin des hospice. Il s'agit de la 147e vente des vins des Hospices, organisée par la maison Christie's qui adjugera la "pièce du président",  (228 litres), un Beaune Premier Cru Cuvée Nicolas Rolin, au profit de trois associations, dont l'une se consacre aux maladies orphelines. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
FOTO: AFP

Mogao bi postojati opravdan razlog zašto vas, nakon što pijete vino, boli glava. Većina stručnjaka reći će vam da ste trebali pripaziti na količinu koju ste popili, no krivac bi ipak nekad mogla biti vrsta vina koju ste pili, piše Independent.

Ranije se smatralo da glavobolja nastaje od sulfita, no taj mit je vrlo brzo srušen. Umjesto toga, trebali bismo uperiti prstom prema taninu, histaminu i šećeru, piše portal specijaliziran za vina, Vinepair.

Tri sastojka koji uzrokuju tegobe

Tanini su antioksidansi koji se prirodno pojavljuju na sjemenci, peteljci i bobici grožđa, a upravo on je razlog za osjećaj suhoće koji imate u ustima nakon što pijete vino. Za mnoge, tanini neće imati nikakvog učinka, ali za neke bi upravo to moglo biti uzrok težine koju osjećate u glavi.

Još jedan zločinac koji vam zadaje probleme je šećer. Kada se pomiješa s alkoholom, tijelo zahtjeva više vode kako bi bilo u mogućnosti probaviti tu kombinaciju tvari. Ako niste pazili na hidratizaciju, vjerojatno vas čekaju jaka probadanja.

Treća stvar koju možete kriviti zbog glavobolje je histamin, kemikalija koja se otpušta kada imate alergijsku reakciju. Prema Vinepairu, istraživanja su pokazala da i zrelo vino može izazvati tijelo da ispušta histamine i posljedično dolazi do alergijske reakcije kao što su suhe oči i jaka glavobolja.

Najefikasniji načini za izbjeći glavobolju

Dakle, osim kompletne apstinencije, kako možete izbjeći glavobolju od vina? Jedan stručnjak kaće da ako popijete dvije šalice jake kave, to može pomoći. Doktor Seymour Diamond iz Nacionalne zaklade za glavobolju rekao je za Chicago Tribune da kofein sužava krvne žile, i tako ublažava neugodne posljedice od vina.

Drugi stručnjak kaže da ćete si pomoći ako uzmete antihistaminik prije teške noći, što će spriječiti alergijsku reakciju. Najočitiji način je, naravno, da pijete sporije i nakon svakog gutljaja vina, uzmete gutljaj vode.
Isto tako, vrsta vina koju konzumirate prouzročit će različite posljedice, suha vina imaju malo šećera pa je vjerojatnost za glavobolju nešto manja, dok s desertnim i crnim vinima trebate biti oprezni, pogotovo ako ste osjetljivi na tanin.