Posve smo svjesni neprivlačnosti ovih sedam namirnica, ali stručnjaci tvrde da su nevjerojatno zdrave. Evo zašto

Možda da još jednom razmislite o krvavicama, tripicama i chia sjemenkama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FOTO: Flickr

Sjećate se scene iz filma Rocky sa Silvester Stalloneom kada se Rocky budi i razbija u čašu pet jaja, a zatim guta tu slinavu masu? Rocky Balboa bio je na tragu nečega, sirova jaja jesu dobra za zdravlje.

Jedno sirovo jaje ima 36 posto više D vitamina nego kuhano. Te dodatne hranjive tvari pomažu boljoj regulaciji i apsorpciji kalcija i fosfora koji su vitalni za zdrave kosti i zube. Ako imate snage, ubacite jedno u smoothie koji pijete nakon vježbanja. U nastavku vam donosimo mali popis hrane koja je iznimno zdrava, iako možda ne izgleda baš privlačno.

Tripice

Tripice ili fileki su ustvari prvi ili drugi juneći želudac. Neki ljudi ih izrazito ne vole i izazivaju im gađenje. Struktura im nalikuje na saće, a okus je zapravo prilično neutralan. Kada se od njih radi juha, upijaju soli i povrće koje kuhate pa ga u potpunosti konzumirate. Tripice su izvanredan izvor proteina. Jedna uobičajena porcija ima 12 grama proteina što je petina dnevne preporuke.

Sjemenke chie

Chia sjemenke bogate su vlaknima i antioksidansima. Vlažne, postaju sluzave. Obično se dodaju napitcima, a kada su mokre imaju želatinozni omotač. Možda treba vremena dok se na njih naviknete ali zdravstvene koristi koje pružaju su velike.

Antioksidansi koje chia sjemenke sadrže pomažu da se zaštitimo od slobodnih radikala koje oštećuju stanice. To znači da štite stanice od starenja, karcinoma, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa II. Tijelu su potrebna vlakna da bi probava bila uredna. Chia sjemenke su izvrsne ako imate zatvor. Dvije čajne žličice imaju 10 grama vlakana.

Koštana srž

Neki nisu oduševljeni da bi trebalo jesti želatinoznu tvar iz unutrašnjosti velike bedrene kosti goveda. Mnoge studije dokazuju koristi od jedenja goveđe koštane srži. Srž sadrži kolagen. Kako starimo tijelo proizvodi manje kolagena i smanuje se elastičnost kože.

Srdele

Srdele imaju značajne omega 3 masne kiseline. Ove masne kiseline pomažu uspostavljanju ravnoteže od previše omega 6 masnih kiselina koje ima povrće, kukuruz, soja. Jedna porcija srdela ima i 338 posto preporučene doze B12 vitamina. Konzumirana 2 puta tjedno, srdela pomaže da nam nikada ne nedostaje B12 vitamina.

Krvavice

Ova se specijalitet sprema od svinjske krvi i nevjerojatan je izvor željeza i cinka. Porcija od dvije krvavice daje 35 posto dnevnih potreba za željezom i oko 9 posto potreba za cinkom.

Kefir

Niste li ljubitelj običnog jogurta, pijte kefir. Sličan je jogurtu ali je tekući. Jedna čaša kefira daje 25 posto dnevno preporučene količine kalcija i D vitamina, važnih za zdravlje kostiju i zuba. Prepun je probiotika za zdrava crijeva, laktobacilusa i bifidobakterije.

Kravlje srce

Kravlje srce ima puno B vitamina. Poboljšava metabolizam i sadrži komponente koje pomažu proizvodnji kolagena i elastina čime se usporava starenje. Prije pripreme potrebno ga je očistiti od masnoća i vezivnog tkiva.