Previše kava s mlijekom kroz dan ozbiljno povećava rizik od raka i bolesti srca, tvrde stručnjaci

Velike količine zasićenih masnoća u krvi potencijalno mogu biti prilično opasne

FOTO: Dom/Flickr

Stručnjaci upozoravaju da konzumacija prevelikih količina kave s mlijekom povećava rizik od raka i bolesti srca, prenosi Mirror. Na ovaj su problem odlučili upozoriti nakon što je novo istraživanje pokazalo da velike količine zasićenih masnoća u krvi potencijalno mogu ozbiljno povećati rizik od raznih srčanih oboljenja i raka.

Rezultati ovog istraživanja samo su dodatno pojačali dosadašnja upozorenja kako je konzumacija prevelikih količina hrane koja sadrži zasićene masnoće , kao što su kolači, torte, masno meso i mliječni proizvodi, veoma nezdrava i opasna.

Liječnici iz Ujedinjenog Kraljevstva u svojim znanstvenim regulativama preporučaju da prosječan muškarac ne bi trebao konzumirati više od 30 grama zasićenih masnoća dnevno, dok je za žene ta granica na 20 grama, a nutricionisti na svojim službenim stranicama upozoravaju kako samo jedna šalica kave s mlijekom može sadržavati čak i do 5 grama takvih masnoća.

Pogoršanje postojeće ili nova upala

Šalica kave s mlijekom sadrži oko 5 grama zasićenih masnoća
Šalica kave s mlijekom sadrži oko 5 grama zasićenih masnoća Madd Hattere/Flickr

Znanstvenici su otkrili kako visoke razine zasićenih masnoća u hrani potiču proces prelaska bijelih krvnih stanica, odnosno monocita, iz krvi u tkiva i organe. Vjeruju kako taj prelazak može pogoršati postojeće ili nove upale te tako povećati rizik od oštećenja tkiva. Upale su pak povezane sa srčanim bolestima i moždanim udarom, a najnoviji dokazi pokazuju kako igraju veliku ulogu i u nastanku i širenju raka.

Doktor Kevin Woollard s Fakulteta Imperial u Londonu, koji je vodio istraživanje objavljeno u magazinu Cell Reports, tvrdi kako “moderni način života Britanaca ide ruku pod ruku s velikim količinama masnoća u krvi.” Izjavio je: “Miševi na kojima smo provodili istraživanje tretirani su lijekovima zbog kojih su im se ekstremno povećale količine masnoća u krvi. Iako nije baš uobičajeno, ljudi ponekad u krvi imaju upravo takve, visoke količine masnoća, što može biti nasljedno ili uzrokovano konzumacijom masne hrane.”

Pronalazak lijeka

“Te masnoće često, dakle, dolaze iz hrane koju jedemo: na primjer, iznenadili biste se koliko zasićenih masnoća sadrži šalica kave s mlijekom, a neki ih ljudi kroz dan popiju čak nekoliko. Mi smatramo kako održavanje relativno visokih količina zasićenih masnoća konstantnom konzumacijom raznih tijesta i kolača može uzrokovati prelazak monocita iz krvi u okolna tkiva”, dodao je.

Znanstvenici i dalje proučavaju efekte takvog prelaska monocita, a pripremaju i nova istraživanja na pacijentima koji boluju od raznih upala. Posebno su naglasili kako neki ljudi koji boluju od određenih imunoloških poremećaja koji utječu na monocite, kao što je recimo lupus, ponekad imaju nevjerojatno velike količine zasićenih masnoća u krvi, zbog čega su također podložniji moždanom udaru i ranijem razvoju srčanih bolesti.

Nadaju se da će im istraživanja pomoći u pronalasku lijekova kojima bi se štetni efekti uzrokovani zasićenim masnoćama mogli spriječiti. Ono što im je to omogućilo jest otkriće kako su svi monociti koji su sudjelovali u tom prelasku bili iste vrste. Woollard je za kraj rekao: “Uzbudljivo je vidjeti kako su svi monociti koji prelaze u tkiva iste vrste, što znači da ćemo biti u mogućnosti razviti lijekove koji bi to mogli promijeniti.”