Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Naišli smo na fora domaće brendove tamne čokolade i zamolili nekoliko stručnjaka da ih testiraju na slijepo

Slastičari su za Telegram kušali osam domaćih čokolada

Telegram test

_40a2033
Pošalji Podijeli Tweetaj

U Hrvatskoj je posljednjih godina, čini se, postalo iznimno popularno proizvoditi tamnu čokoladu. Tamna čokolada se smatra boljom, pa i zdravijom vrstom čokolade, za razliku od, recimo, mliječne koja je prepuna šećera. Ova ima veći udio kakaa, manje šećera, smatra se antioksidansom, a neki je zovu i superhranom. Da bi bila kvalitetna mora, smatraju stručnjaci, imati barem 60 posto kakaa.

Kod nas se tamne čokolade domaćih brendova (ne pričamo o masovnim proizvođačima) mogu pronaći u trgovinama specijaliziranim za domaće proizvode poput Cropa, Lapisa ili Nature Croatice, a mnogi su tek nedavno, poput Taman čokolade ili Fabule, plasirali svoje proizvode na tržište.

Čokolada s komadićima ruže

Stoga smo, uz pomoć stručnjaka, odlučili napraviti test tamnih čokolada nekoliko domaćih malih proizvođača, onih čije je proizvode moguće nabaviti u Zagrebu. Telegramov stručni žiri je tako probao Bagolo, La Chocolate, Nadalinu, Fabulu, Vilmu, Auru, Hedonu i Taman. Tu treba spomenuti i proizvođače poput Vitlov i Gustolato, čije čokolade dobivaju međunarodne nagrade, no mi ih nismo našli u Zagrebu. Neke od kušanih čokolada sadržavale su lješnjake, pistacije ili bademe, a jedna čak i ružu, do su ostale bile čiste.

coksa4
Stručnjacima je sumnjiv izgled jedne od čokoladaBorko Vukosav

Za Telegram su ih testirali Admir Karalić, jedan od rijetkih hrvatskih chocolatiera koji radi za belgijsku tvrtku čokolade Belcolade, Žaklina Troskot, slastičarka i vlasnica slastičarnice Amelie u kojoj je testiranje provedeno, te Jaroslav Horak, slastičar i vlasnik slastičarnice Horak. Stručnjaci su čokoladama davali zajedničku ocjenu od 1 do 5.

Pravila kod izrade čokolade

Kako su nam slastičari objasnili, prilikom izrade čokolade bitno je njeno temperiranje, tj. idealna temperatura topljenja, da čokolada nema fat bloom, odnosno masnoću koja izađe iz nje nakon izrade, te sugar bloom jednu od najgorih stvari, kako tvrdi gospodin Karalić, koja se može dogoditi čokoladi.

coksa5
Karalić, Horak i Troskot kušaju čokoladeBorko Vukosav

Pritom treba uzeti u obzir olakotne faktore koji mogu utjecati na njenu kvalitetu poput načina skladištenja i prijevoza. Što više čokolada stoji u nekom izlogu tako pada njena kvaliteta, a prodavači koji je ne drže u svojim trgovinama kako treba također utječu na kvalitetu, zbog čega je svaki korak u proizvodnji i skladištenja čokolade bitan.

_40a2196
Provjeravaju unutrašnjostBorko Vukosav

1. Bagolo tamna čokolada s kakao zrnima (70 posto kakaa)

coksa15
Bagolo čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 37 kuna, 100 grama

Prva tamna čokolada Bagolo nije baš okusom najbolje sjela stručnjacima. “Osjećam neku čudnu masnoću, sada zašto, to stvarno ne znam”, rekao je Karalić i dodao kako mu film ima biljnu masnoću. “Nešto mi nije dobro, no ne mogu dokučiti što”, rekla je Troskot i dodala kako joj je čokolada nedorečena. Zajednička ocjena: 3

2. Vilma tamna čokolada s prženim lješnjakom (70 posto kakaa)

coksa14
Vilma čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 16 kuna, 50 grama

Svo troje slastičara složilo se kako Vilma tamna čokolada s prženim lješnjakom vizualno izgleda loše i da je krivo temperirana. Karalić je rekao kako mu čokolada ima čudnu ksielost i fat bloom. “Ovo što se briše na čokoladi je fat bloom, što znači da je iznutra izašla masnoća. Ovo što ne možeš pobrisati na čokoladi je sugar bloom i to je najgora stvar koju možeš napraviti u čokoladi”, rekao je Karalić.

Troskot je rekla kako je temperiranje čokolade u potpunosti krivo napravljeno, a s njom se složio i gospodin Horak. “Čokolada se mora sjajiti, a ova se ne sjaji. Skuži se kada se krivo temperira i takvu čokoladu ne možeš prodavati. Onaj tko proizvodi čokoladu mora znati prvu osnovu, a to je da je mora znati temperirati. Tko to ne zna, ne treba se baviti čokoladom”, zaključila je Troskot i dodala kako bi netko, tko se ne razumije u čokoladu, rekao kako se radi o staroj čokoladi. Zajednička ocjena: 1

3. Nadalina tamna čokolada (70 posto kakaa)

coksa13
Nadalina čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 15, 50 kuna, 50 grama

“Ovdje isto ima fat blooma, možda zbog lošeg skladištenja”, rekao je Karalić odmah nakon što je vidio čokoladu, a okusom mu je bila za solidnu trojku. “Ista mi je kao ona prva okusom”, rekao je Horak, a Troskot se pak nije složila s njim. “Ona prva mi je možda i bolja od ove. Možda zbog kakao zrnaca koji podignu malo priču”, rekla je Troskot i dodala kako ni ova čokolada nije dobro temperirana. Zajednička ocjena: 3+

4. La Chocolate, Venezuela (72 posto kakaa)

coksa12
La Chocolate čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 29,50 kuna, 80 grama

“Ovo je po okusu najbolja čokolada dosad”, rekao je Horak, a ovoga puta s njim se složila i Troskot. “Ovo je fino, dosad definitivno najbolja, osjeti se razlika. Okusom je dorečena i kad progutaš imaš fini okus čokolade koji je pun. Kod ostalih mi je to falilo.”, rekla je.

Karalić se složio s njima i rekao kako se radi o “čokoladi s porijeklom”. Horak je primijetio kako se čokolada lijepo sjaji, a Troskot je naglasila i kako se radi o “puno boljoj priči po pitanju tehničke obrade”. Zajednička ocjena: 4+

5. Aura tamna čokolada s maslinovim uljem i blanširanim bademom (72 posto kakaa)

coksa11
Aura čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 35 kuna, 50 grama

Slastičari su za ovu Auru zaključili kako se radi o najlošijoj čokoladi dosad, a Karalić i Troskot primijetili su da nešto nije u redu s bademima. “Bademi nisu dovoljno dehidrirani”, rekao je Karalić, što je potvrdila i Troskot. “Čokolada je loše temperirana i tko god ju je radio ne zna što radi. Kad je istemperirana onda čokolada drugačije odreagira. Nešto jednostavno nije odrađeno”, rekao je Karalić. “Kad stručnjak poput gospodina Karalića nešto tako kaže, onda to i treba vjerovati. Ovo je najlošija čokolada”, zaključio je Horak. Zajednička ocjena: 0

6. Fabula Dobro tamna čokolada (70 posto kakaa)

coksa10
Fabula čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 50 kuna, 100 grama

Fabula čokolada poprilično je iznenadila Telegramove stručnjake tijekom testiranja i na njoj su se najdulje zadržali. “Što je ovo? Ovo je krivo napravljeno definitivno”, rekao je Karalić kojeg je zbunio film na čokoladi. “Ne znam treba li ovaj film na čokolad biti ovakav. Ne znam kako se netko može zeznuti ovoliko”, rekla je Troskot. “Čokolada izgleda kao da je bila na suncu i kao da je pretrpila šok. Izgleda kao da su namjerno išli raditi takav film na njoj”, ustvrdio je Horak.

“Da je to na površini i sloj mliječne čokolade, to bi znali jer bi pisalo na ambalaži. Je li to špricano maslacem ili? Htio bih saznati kako su dobili ovaj film preko nje”, rekao je Karalić i dodao kako ne shvaća što se dogodilo s čokoladom. “Ne vidim zašto bi netko stavio ružni film okolo da izgleda neuspjelo, nije mi logično. Dođe mi da odem kupiti još jednu da vidim je li samo ova ovakva. Izgleda kao da se u kalupu nešto izdvojilo i gore se stvorio ovaj film”, rekla je Troskot, a s tim oko kalupa složio se i Karalić.

Troskot je dodala kako je film uništen u proizvodnji. “Ako je zbilja takav njihov film onda su to uništili u proizvodnji, što je šteta. Ako si htio dobiti taj film onda ga treba dobiti u sjaju, a ne u mat boji da izgleda staro, loše i neuspjelo”. Karalić je ustvrdio kako je nešto pošlo po krivu jer se ne osjeti čokolada, a s njim se složila i Troskot. “Nema na kraju gorčine i radi se o jednoj čokoladici. Možda je skladištena dosta dugo ili neki proces nije dobro odrađen, a možda je i predugo stajala na polici. Kao da nisu naučili kako se ponaša čokolada nakon nekog izvjesnog vremena, pogotovo po pitanju skladištenja, prijevoza i stajanja na polici”, rekla je. Zajednička ocjena: 1

7. Hedona tamna čokolada (71 posto kakaa)

coksa9
Hedona čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 19 kuna, 100 grama

Troskot je tijekom testiranja primijetila kako gotovo sve čokolade imaju isti kalup. “Od svih kalupa, ova je najbolje izvedena”, rekla je. “Osjeti se da ima 70 posto tamne čokolade”, zaključio je Karalić i rekao kako je jedini problem fat bloom. Horak je rekao kako mu je čokolada fina, s čim se složila i Troskot koja je dodala kako joj je ipak bila bolja četvrta čokolada koju su testirali. Zajednička ocjena: 4

8. Taman tamna čokolada s pistacijama i ružom (70 posto kakaa)

coksa8
Taman čokoladaBorko Vukosav

Cijena: 48 kuna, 80 grama

Zadnja čokolada koja je stigla za stol oduševila je stručnjake te su se složili kako se radi o najboljoj čokoladi koju su testirali. “Lijepo izgleda. Ima lijepi pistacijo. Mogu samo reći: sjedi 5”, rekao je Horak. Osoba koja je radi zna što radi. Osjeti se da je ovo sedamdeset postotna tamna čokolada. Sve je idealno odrađeno”, ustvrdio je Karalić. “Ova izgleda kako treba i sviđa mi se. Sviđaju mi se ove ušećerene dehidirane ružine latice i ovo je čista petica. Ne mogu joj ništa prigovoriti”, rekla je Troskot. Zajednička ocjena: 5

* cijene čokolada mogu varirati, ovisno o dućanu u kojem se kupuju

Podijeli 258 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani