Pronađena je najdublja podvodna špilja na svijetu. U Češkoj je, a još nemamo pojma koliko je duboka

Robot je dosegnuo dubinu od 404 metara, ali nije snimio njezino dno

ZADNJA IZMJENA: lis. 1, 2016

Ekipa međunarodnih istraživača pronašla je najdublju podvodnu špilju na svijetu. Poljski ronilac Krzysztof Starnawski, koji je predvodio ekspediciju, izjavio je kako se osjeća kao “Kolumbo 21. stoljeća” jer je nedaleko od češkog grada Hranice otkrio vertikalnu špilju, duboku najmanje 404 metara.

Starnawski je u utorak zaronio dvjesto metara duboko u vapnenački ponor, a nakon toga špilju je nastavio istraživati podvodnim robotom, koji je dosegnuo daljnjih 204 metara dubine. Ronilac je uvjeren da robot nije dosegnuo dno ponora.

12 metara dublja od dosadašnje rekorderke

Ovaj češki istraživač zaronio je 2015. godine na dubinu od 265 metara, nakon čega je sljedećih šest sati morao boraviti u dekompresijskoj komori. Starnawski je za The Guardian izjavio kako je ova špilja 12 metara dublja od talijanske špilje Pozzo del Merro, koja se do sada smatrala najdubljom podvodnom špiljom na svijetu.

Češko speleološko društvo također smatra da je špilja kod grada Hranice vjerojatno dublja od 404 metara. “Zbog užeta, na koji je bio spojen, robot se više nije mogao kretati. Međutim, na snimkama nismo ugledali dno”, stoji u njihovom priopćenju.

Ekspediciju otežalo blato

Istraživanje je otežala velika količina blata u ponoru i relativno niska temperature vode od oko 15 stupnjeva Celzija. Starnawski je najavio da će ovih dana zaroniti na dubinu od 200 metara kako bi uz pomoć robota izmjerio dubinu špilje.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
540 članaka Više o autoru