Šakota i Medak, nakon street food bara i mesnice, sad su zajedno otvorili i bistro; Xató. I već je hit
Bisto Xató otvoren je jučer u Petrinjskoj ulici u Zagrebu
U Zagrebu, u Petrinjskoj 2, jučer je otvoren bistro Xató, još jedan projekt Tvrtka Šakote i njegova poslovnog partnera Marina Medaka. Xató kombinira japansku, španjolsku i latinoameričku kuhinju s hrvatskom. Mjesto su nazvali po katalonskom umaku od lješnjaka, badema, češnjaka, inćuna, octa i maslinova ulja.
Mjesto, iako tek otvoreno, već je prilično živo, a u njemu ne postoji definirani meni. Ponuda im se se mijenja iz dana u dan, a bazirana je, kažu, na sastojcima koje nabavljaju od lokalnih uzgajivača, inzistiraju na organskom uzgoju.
Šakota sve priprema na robati, japanskoj ploči Chef Tvrtko Šakota na otvaranju novog bistroa
No, kako nam je objasnio Medak, po namirnice ne idu na plac. “Tamo je možda deset posto ponude zapravo domaće i organski, velika većina toga su iste uvezene stvari koje imate u supermarketu”, kaže. Umjesto toga, direktno kontaktiraju probrane uzgajivače.
Naglasak je na sljedovima, možete kušati jela u četiri, pet ili sedam sljedova, a uskoro uvode i obrok od njih devet. Četiri slijeda koštaju 260 kuna, dok ćete sedam sljedova platiti 360 kuna. Šakota priprema hranu na robati, japanskoj ploči za pečenje na žar i ugljen. “To imamo jedini u Hrvatskoj, iduća najbliža robata je u Londonu”, ispričao nam je Medak.
Unutra stane 50-ak ljudi, otvaraju i terasu
Kaže da je način pripreme i izbor jela u bistrou Xató rezultat svjetskih putovanja njega i chefa Šakote, prošli su Južnu Ameriku, Kaliforniju, Japan, Španjolsku i još dobar dio planete. Vina su domaća i ponuda će se, naglašavaju, redovito mijenjati.
Chef Tvrtko Šakota na otvaranju novog bistroa
Čitav prostor ima kapacitet od nekih 45 do 50 sjedećih mjesta, i s obzirom na instant popularnost preporučljivo je da rezervirate stol. Uskoro otvaraju terasu kojom će dodati mjesta za još tridesetak ljudi. Ovo je novo, dosad najvažniji dio zajedničkog puta Šakote i Medaka, koji u Zagrebu još imaju Taco’s & Burger Barr orijentiran na street food, te Santoku, mesnicu u kojoj možete kupiti prethodno kuharski obrađeno meso – precizno rezano japanskim noževima, marinirano i spremno za kuhanje doma.