Stručnjaci kažu da nam treba još jedan Brazil ako ne želimo ostati bez kave

U Milanu se održava Globalni forum o kavi gdje se raspravlja o mogućoj nestašici

ZADNJA IZMJENA: Oct 2, 2015
Foto: Jeff Turner/Flickr

Ljubitelji kave mogli bi upasti u krizu ako se svijetu dogodi nestašice kave. Kako piše Bloomberg, svijetu treba još jedan Brazil, najveći uzgajivač i izvoznik kave, da bi se izbjegla nestašica kave.

“Do toga bi moglo doći zbog sve veće konzumacije kave, a to bi na globalnoj razini značilo da se proizvodnja mora povećati za 40 do 50 milijuna vreća idućih 10 godina,” komentirao je Andrea Illy, izvršni direktor Illy cafea iz Italije.

No, tih 40 do 50 milijuna vreća kave je više od cijelog uroda u Brazilu koji se iz godine u godinu smanjuje zbog klimatskih promjena, ali i niskih otkupnih cijena kave zbog čega farmeri odustaju od toga da šire svoju proizvodnju. Klimatske promjene utječu i na druge zemlje proizvođače kave poput Nikaragve, El Salvadora i Meksika.

“Prije ili kasnije, morat ćemo donijeti neku strategiju kako bismo vidjeli što ćemo učiniti. Ne znamo otkud će sva ta kava doći”, komentirao je Illy za talijanske medije.

Naime, u Milanu se ovog tjedna održava Globalni forum o kavi gdje najveći proizvođači i distrubteri pokušavaju pronaći riješenje kako bi spriječili nestašicu kave na tržištu u idućoj dekadi. Samo u sezoni 2015-2016. predviđa se deficit kave od 3,5 milijuna vreća kave ili 210 milijuna kilograma kave.

Tamara Matković
Novinarka
979 članaka Više o autoru