Stručnjaci sada kažu da sve ono grozno što su tvrdili zadnjih 40 godina o kolesterolu ipak nije istina

Nova studija otkriva da maslac, jaja i slanina ipak nisu opasni za zdravlje

butter
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Više od četrdeset godina, od početka sedamdesetih, maslac, jaja, sir i školjke su na crnoj listi popisa hrane jer ih se smatra glavnim krivcima za zadebljanje arterija, srčane bolesti i moždani udar.

Poslije dugogodišnjih istraživanja nova studija provedena u Americi opovrgava ovu teoriju pa se jaja, školjke, slanina i jetrica, hrana s visokim kolesterolom, ne smatraju više hranom opasnom za zdravlje.

Sve veći broj stručnjaka raspravlja o tome postoji li veza između hrane bogate kolesterolom i masnoće u krvi.

Konačno se dogodila znakovita promjena stava prema tom problemu, američka vlada razmišlja o tome da prihvati savjet da izbaci kolesterol s liste loših namirnica.

Preokret nakon dugogodišnjeg proučavanja

Jaja i slanina
Jaja i slanina Drp/Flickr

Američki odjel za poljoprivredu, koji svakih pet godina razmatra smjernice prehrane u skladu s novim istraživanjima, nagovještava da će prihvatiti nova istraživanja koja potkapaju dosadašnju negativnu ocjenu kolesterola u prehrani na ljudsko zdravlje.

Očekuje se da više neće upozoravati ljude da izbjegavaju jaja, školjke, sir, maslac te drugu hranu koja sadrži kolesterol u visokim dozama.

Ovaj potpuni zaokret, baziran na dugogodišnjem proučavanju, napustit će četrdeset godina staru teoriju o hrani koju bismo trebali izbjegavati.

Najveća prijetnja je šećer

Liječnici mijenjaju upute o kolesterolu i zasićenim mastima te se koncentriraju na šećer kao najveću prijetnju zdravlju. Slična promjena naputaka očekuje se uskoro i u Europi.

Liječnici u Britaniji, piše Daily Mail, smatraju da je bilo puno povezanih interesnih skupina koje su savjetovale ljudima da ne jedu jaja, sir, crveno meso jer će im začepiti arterije. Zapravo postoji cijeli niz drugih za zdravlje rizičnih faktora, a mi smo bili opsjednuti kolesterolom. Smatraju da je potrebno konačno napustiti mit o povezanosti zasićenih masti i srčanih bolesti.

Kažu da je prehrambena industrija pridonijela tom stavu smanjujući zasićene masti i nadomještajući ih šećerom. A zapravo je šećer najveća prijetnja zdravoj prehrani.