Stručnjaci otkrivaju koji je najsigurniji način odmrzavanja mesa

Odjel za prehranu sa Sveučilišta Pensylvannia savjetuje kako treba postupati

FOTO: Waifer X/Flickr

Puno je načina na koji možete odmrznuti meso, ali nisu svi od njih jednako sigurni. Najsigurniji način otapanja smrznutog mesa je u hladnjaku.

Jedino što to dugo traje i često nemate vremena ili ste ga večer prije zaboravili ostaviti u hladnjaku.

Odjel za prehranu sa Sveučilišta Pensylvannia savjetuje kako treba postupati, bilo da smrznuto meso otapate u mikrovalnoj pećnici ili pak u vodi.

Hladna voda

Za
Za odmrzavanje pola kile mesa potrebno je oko sat vremena Mandy Huot/Flickr

Stavite smrznuto meso u dobro zatvorenoj vrećici pod mlaz hladne vode. Ili nek voda stalno teče ili mijenjajte vodu svakih 30 minuta. Stavljanje mesa u hladnu vodu je skoro kao otapanje u frižideru, spriječava da se meso dovoljno zgrije da bi u njemu rasle bakterije.

I meso se neće parcijalno skuhati kao otapanjem u mikrovalki. Pola kile mesa se na taj način otapa oko jednog sata. Pazite da vrećica ne pukne pa uđu bakterije i morate obraćati pozornost da svakih pola sata mijenjate vodu.

Mikrovalna pećnica

Otapanje u mikrovalnoj je najbrža, ali ne i najsigurnija metoda
Otapanje u mikrovalnoj je najbrža, ali ne i najsigurnija metoda spepperkeeper/Flickr

Ovo je najbrža metoda odmrzavanja mesa i ne trebate osobito paziti. Ono što se uvijek dogodi je da je meso djelomično kuhano što ne mora biti loše. Ali nakon takvog odmrzavanja meso morate početi odmah termički obrađivati da spriječite rast bakterija u dijelu koji se skuhao.

Imajte na umu da meso morate maknuti sa bilokakvih mekanih, pjenastih podložaka u kojem je upakirano. Stavite ga na tanjur da kemikalije sa plastike ne bi prešle na meso. Pripremajte ga odmah nakon otapanja. I dalje najsigurnija metoda otapanja ostaje hladnjak, tu se meso može sigurno polagano odmrzavati i dva dana.