Stručnjaci su pratili prehranu 1425 ljudi i zaključili: junk food ubija zdrave bakterije u crijevima i pokreće upale

Puno voća, povrća i masne ribe u prehrani imalo je potpuno suprotan učinak

Fast food flat icons set. Vector isolated cheeseburger burger, hot dog sandwich and pizza, donut or popcorn dessert and coffee drink, cake or burrito and tacos or ice cream and fries for fastfood menu
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Čini se da postoji dobar razlog za naziv “junk food”. Novo nizozemsko istraživanje otkrilo je kako prehrana koja sadrži životinjske proizvode, šećere i alkohol razara zdravlje crijeva, piše studyfinds.com. Znanstvenici kažu da nezdrava hrana narušava dobru ravnotežu crijeva jer ubija zdrave bakterije u našem tijelu.

Pljeskavice, kobasice i slatki napitci mogu pokrenuti upalu koja tjera dobre bakterije iz crijevnog mikrobioma. Također povećavaju rizik za mnoštvo potencijalno smrtnih stanja, uključujući pretilost, dijabetes, bolesti srca, karcinom i Alzheimer.

Povrće, voće i riba imaju suprotan učinak

Tim Sveučilišta u Groningenu svoje nalaze temelji na praćenju prehrane 1425 ljudi. Rezultati otkrivaju da prerađeni proizvodi imaju veze sa štetnim bakterijama kod svih sudionika.

“U nedostatku vlakana crijevne se bakterije okreću prema sloju crijevne sluzi što dovodi do erozije cjelovitosti crijeva”, napominju znanstvenici u priopćenju za medije.

Puno voća, povrća, masne ribe poput lososa i skuše u prehrani imalo je potpuno suprotan učinak. Prerađena hrana i hrana životinjskog porijekla pokazuju dosljednu vezu s vrstama bakterija koje povećavaju upalu. S druge strane, znanstvenici dodaju da mediteranska prehrana ublažava upalu.