Studija: okus neke hrane nam odgovara zbog genetike

Otkrivene su genetske komponente za sklonost prema određenim vrstama hrane

Fresh healthy breakfast food and drinks top view. Egg and sandwich, cereal, bread and butter, milk flat vector illustration isolated on blue backgraund
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Razlog zašto neki ljudi vole okus određene hrane, a druge ne, temelji se na kulturi, osjetilnim stanicama ili vrstama hrane koje smo jeli u djetinjstvu. No, jedan od razloga mogla bi biti i genetika, piše Prevention. Najnovije istraživanje ukazuje da bi sklonost prema okusima mogla biti povezana s genetikom.

Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, otkrila je stotine genetskih varijacija koje su povezane s određenom hranom, među njima i one zbog kojih možete voljeti ili ne voljeti neku hranu.

Određene tri skupine hrane

U velikoj genetskoj studiji sklonosti prema prehrambenim proizvodima, znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu analizirali su odgovore više od 160.000 sudionika u studiji oko 139 različitih vrsta hrane i pića.

Pronašli su 401 genetsku varijaciju, od kojih su mnoge utjecale na sklonost ili nesklonost nekoj hrani. Temeljem rezultata, znanstvenici su izradili kartu hrane, koja je ocrtala tri skupine hrane povezane s genetikom – vrlo ukusnu visokokaloričnu hranu, niskokaloričnu hranu i hranu na kojoj smo odrasli.

Genetske komponente utječu na to da su ljudi skloniji visokokaloričnoj hrani, poput mesa, mliječnih proizvoda i slatkiša. Druga genetska komponenta bila je povezana sa sklonosti ljudi prema hrani jakog okusa, poput alkohola ili ljutog povrća. Treća skupina genetskih varijacija povezana je sa sklonošću voću i povrću, odnosno niskokaloričnoj hrani.

Povezano s genima za zdravlje

Znanstvenici su primijetili da oni koji su imali genetske varijacije vezane uz jednu kategoriju hrane dijele i genetiku za specifične zdravstvene osobine. Ljudi koji su obično uživali u vrlo ukusnoj hrani nosili su varijante gena povezane s većim rizikom od pretilosti i nižim razinama aktivnosti.

Ljudi koji su uživali u hrani jakog okusa bili su genetski predispozicionirani za niži kolesterol i veću tjelesnu aktivnost ali su imali veće šanse za prekomjerno konzumiranje alkohola ili pušenje. Oni koji su naginjali voću i povrću bili su genetski predispozicionirani za jaču tjelesnu aktivnost.

Osobe koje su genetski predispozicionirane prema voću i povrću ne vole nužno svo povrće. Znanstvenici su otkrili slabiju vezu s lisnatim povrćem, kuhanim i nekim povrćem jačeg okusa, poput špinata i šparoge.

Pomoć kod promjene prehrane?

Studija ukazuje i da kod onih koji su imali predispozicije prema kaloričnijoj hrani, na tu sklonost utječe i nešto više od genetike. Nakon skeniranja magnetskom rezonancom, autori smatraju da bi naklonost takvoj hrani mogla biti povezana s dijelom mozga koji je uključen u obradu zadovoljstva, navodi se u priopćenju za javnost.

Naše prehrambene sklonosti nisu uvijek pod našom kontrolom. Ovo bi istraživanje moglo, u jednom trenutku, pomoći u otkrivanju načina kako pomoći ljudima da promijene prehranu kako bi postigli određene zdravstvene ciljeve.