Sudeći po novom istraživanju čini se kako su neki ljudi rođeni da budu vegetarijanci. Doslovno

Moguće je da postoji genetska predispozicija za vegetarijansku prehranu

FOTO: Andrea Nguyen/Flickr

Možda se vaš prijatelj jednostavno prebacio na vegetarijansku hranu dok se vi borite ali čini se da za to postoji znanstveno objašnjenje. Obično mislimo da je vegetarijanska prehrana pitanje religije, brige o zdravlju ili moralni izbor ali ako je suditi po novom istraživanju sa Cornella, moguće je da postoji genetska predispozicija vegetarijanskoj prehrani.

U populaciji Istočne Azije i dijelovima Afrike pronađena je različita alela (dva alela čine gen) koja omogućuje ljudima da efikasno procesuiraju omega 3 i omega 6 masne kiseline i pretvore ih u komponente bitne za rani razvoj mozga. Laički rečeno ako su vam preci bili uglavnom vegetarijanci, kod vaše DNK je promijenjen na način da omogućuje vegetarijanstvo bez negativnog utjecaja na zdrav način života.

Slična alela pronađena u prehrani inuita

Omega 3 i Omega 6 masne kiseline nalaze se uglavnom u ribi i mesu. Genetski kod koji omogućava ljudima koji ne jedu meso da efikasnije razgrade ove hranjive tvari je najvažnija stvar vegetarijanske prehrane. Slična alela za morsku hranu pronađena je u prehrani inuita arktičke Europe i Sjeverne Amerike. Inuiti jedu uglavnom ribu pa ta genetska odstupanja imaju smisla.

Ova genetsku informaciju moguće je upotrijebiti kada se radi plan personalizirane prehrane tako da će ona potpuno odgovarati genomu koji nosimo, kazao je znanstvenik Kaixiong Ye, voditelj studije, tijekom prezentacije istraživanja.