Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Švedski znanstvenici misle da bi brokula, zbog jednog svog sastojka, mogla biti važna u zaustavljanju dijabetesa

Sastojak sulforafan ima vrlo malo nuspojava i snižava šećer u krvi

Pošalji Podijeli Tweetaj

Brokula bi mogla biti ključ u liječenju dijabetesa jer jedna komponenta ovog povrća pomaže sniženju šećera u krvi, kaže nova studija. Znanstvenici iz Švedske ustanovili su da uzimanje brokule može pomoći zaustavljanju dijabetesa tipa II. Puno ljudi s dijabetesom ima problema s postojećim metodama liječenja bolesti. Metformin, lijek za sniženje šećera, može uzimati samo 15 posto bolesnika zbog njegovog utjecaja na bubrege.

Profesor Anders Rosengren sa Lund University Diabetes Centre u Švedskoj kaže da sastojak brokule sulforafan ima vrlo malo nuspojava i veliki potencijal da postane važan dodatak reguliranju dijabetesa tipa II. Švedski znanstvenici sada rade na tome da naprave ekstrakt brokule koji bi se proizvodio kao funkcionalna hrana, odnosno hrana koja osim svoje osnovne funkcije (prehrana organizma) ima dokazane zdravstvene prednosti koje smanjuju rizik od određenih kroničnih bolesti ili ima ciljane blagotvorne učinke.

Tajna je u sulforafanu

Taj bi se ekstrakt kao funkcionalna hrana mogao preporučivati i osobama koji imaju pred-dijabetes, znači šećer im je malo viši od normalnog ali ne dovoljno visok da se kaže da je to dijabetes tipa II. Rosengren još kaže da ima puno namirnica koje dobro djeluju na dijabetes ali sulforafan iz brokule cilja baš kritičan proces bolesti. Sulforafan, kako tvrdi švedska studija objavljena u Science Translational Medicine, ima značajan učinak kod pretilih pacijenta kod kojih je dijabetes tipa II loše reguliran.

On inducira antioksidativnu reakciju i efikasno snižava šećer. U studiji na 97 pretilih pacijenata, koja je trajala 12 tjedana, i kojima je davan koncentrat brokule, razine povišenog šećera su drastično pale za razliku od grupe kojoj je davan placebo. Osim u brokuli, sulforafana ima u kupusu i u prokulicama. Prije je proučavan kao sredstvo za borbu protiv karcinoma i upalnih bolesti ali ne i dijabetesa tipa II.

Dijabetes ima 300 milijuna ljudi

Kada ne jedemo, jetra kontinuirano proizvodi glukozu. Kada jedemo proizvodnju glukoze zaustavlja inzulin. Kod pretilih ljudi jetra postaje neosjetljiva na ovu normalnu regulaciju i počinje proizvoditi više glukoze nego što treba. Tada se može manifestirati dijabetes. Najvažnija terapija za dijabetes i dalje je promjena načina života, zdrava prehrana i tjelesna aktivnost, uz uzimanje potrebnih lijekova. Dijabetes je postao svjetska epidemija i pogađa više od 300 milijuna ljudi.

Razarajuća bolest vodi srčanim i moždanim udarima, sljepoći, otkazivanju bubrega i amputaciji udova. Postoje namirnice koje se smatraju iznimno dobrima za dijabetičare, kaže doktorica Sarah Brewer, liječnica opće prakse i nutricionistica. Ona savjetuje uzimanje 3 do pet puta dnevno, znači kad god ste u prilici, sljedećih nekoliko namirnica:

1. Bademi

Šaka badema ili orašasto voće i sjemenke sadrže monozasićene i omega tri masne kiseline, za poboljšanje kontrole glukoze i bolje zaštite srca.

2. Čokolada

Tamna čokolada snižava rezistenciju na inzulin, a ekstrakt kakaa smanjuje razine glukoze.

3. Maslinovo ulje i avokado

Zamjena nekih ugljikohidrata u prehrani monozasićenim mastima u obliku maslinovog ulja i avokada značajno poboljšava kontrolu glukoze i smanjuje loš kolesterol.

4. Cimet

Sadrži substance koje promoviraju lučenje inzulina. Jedan gram cimeta dnevno poboljšava razine glukoze za 10 posto kod osoba sa dijabetesom tipa II.

5. Slatki krumpir

Slatki krumpir ima puno vlakana, a vlakna usporavaju apsorciju ugljikohidrata i kolesterola pa je poboljšana kontrola ravnoteže glukoze i kolesterola.

6. Vino

Osobito crveno vino je dobar izvor antioksidansa kao resveratol. On može poboljšati rezistenciju na inzulin i smanjiti visoke razine inzulina kod dijabetičara tipa II.

7. Čaj

Zeleni i bijeli čaj sadrže antioksidanse koji povećavaju osjetljivost na inzulin.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 23 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani