Svi misle da sir baš nije dobar izbor za dijabetičare, ali izgleda da to nije istina. Ipak, treba paziti na par stvari

Mogu ga jesti uz hranu koja je bogata vlaknima i koja nema puno kalorija

FOTO: Luke Andrews/Flickr

U usporedbi sa drugom hranom, sir u kojem je puno masti i podosta kalorija po svoj logici ne bi trebao biti dobar izbor za ljude koji imaju dijabetes. A ipak, izgleda da sir i dijabetes mogu biti zdrava kombinacija, tvrdi Medical News Today. Ljubitelji sira mogu uživati u šarolikom izboru sireva, a bez da im poraste šećer u krvi ili tlak ili da se udebljaju, kažu nutricionisti.

Ljudi koji imaju dijabetes mogu jesti sir uz hranu koja je bogata vlaknima i koja nema puno kalorija. Dijabetičari mogu jesti sir kao dio dobro izbalansirane i zdrave prehrane. Kao i kod sve druge hrane, važna je umjerenost. Prehrana u kojoj bi se jeo uglavnom sir nije zdrava ni za koga. Kada biraju sir, dijabetičari bi trebali uzeti u obzir nekoliko stvari.

Kalorije

Sir ima puno kalorija i masan je. Kako se broj kalorija razlikuje kod vrsta sira, dijabetičari bi trebali pripaziti da se sirom ne prejedaju. Dijabetes tipa II povezan je sa viškom kilograma, a gubitak samo nekoliko suvišnih može smanjiti rizik.

Nekoliko je koraka koje dijabetičari trebaju poduzeti da bi mogli jesti sir, a bez da se od njega udebljaju. Znači, držati se malih količina, izabrati manje kalorične sireve i jesti sir kao dodatak okusa hrani, a ne kao glavni obrok.

Zasićene masti

U usporedbi sa drugom hranom, sir je prepun zasićenih masti. U malenim količinama, zasićene masti su bezopasne i čak korisne organizmu. Ali preveliki unos zasićenih masti vezan je uz visoki kolesterol, debljanje, probleme sa žućnim kamencima i srčanim bolestima. American Heart Association savjetuje da prehrana ne sadrži više od 5 do 6 posto zasićenih masti. To znači u prehrani od 2000 kalorija, oko 120 kalorija odnosno 13 grama trebalo bi biti od zasićenih masti.

Po nekim stručnjacima, dozvoljena količina je oko 10 posto dnevnog unosa kalorija. Za dijabetičare to znači ne više od jedne porcije sira dnevno. Veza zasićenih masti i bolesti srca nije više tako jasna kako se prije činilo. Ipak, ljudi koji boluju od dijabetesa, već jesu u povećanom riziku od srčanih bolesti. Zbog toga količine zasićenih masti koje smiju jesti moraju biti male, sve dok znanstvenici ne dadu drugačije upute.

Sol

Dijabetičari moraju držati unos soli pod kontrolom, do 2300mg dnevno. Sol povisuje tlak uzrokujući tako pogoršanje srčanih problema vezanih uz dijabetes. U siru je obično dosta soli, a procesirani sirevi još su i gori. Sir ima niski glikemijski indeks, što znači da glukozu povisuje polako, nikako naglo. Ali, kako se sir obično jede sa drugom hranom, neka od te hrane povisuje šećer. Ljudi s dijabetesom morali bi paziti uz koju hranu jedu sir.

Neka istraživanja pokazuju da dijabetičari mogu imati određene koristi od sira. Studija iz 2012. godine pokazala je da ljudi koji jedu 55 grama sira dnevno, znači oko dvije kriške, mogu smanjiti rizik dijabetesa za 12 posto. U siru je puno proteina, jedna kriška cheddar sira ima 7 grama. Protein ljude dulje drži sitima, smanjuje iskušenje da posegnu za nezdravom hranom ili da jedu previše ugljikohidrata. Dobar je i za vegetarijance s dijabetesom.

Ipak, trebali bi izbjegavati neke sireve

Dijabetičari bi trebali izbjegavati procesrane sireve, sireve u kriškama, sir u štapićima. U njima je puno soli i mogu sadržavati nezdrave sastojke. Vrlo slani sirevi su feta, plavi sirevi, edamac, određeni mekani kozji sir. Manju količinu soli imaju zrnati sir (cottage sir), emental, mozzarella, krem sir, svježi kravlji sir.

Sirevi uglavnom sadrže slične količine zasićenih masti ali ima iznimaka. Mozzarella i provolone imaju ih manje. Sirevi imaju puno proteina, kalcija i zdravih minerala. Parmezan ima nešto više proteina nego druge vrste. Fermentirani sirevi kao zrnati sir, ricotta, feta, gauda, cheddar, puni su zdravih bakterija, probiotika. Probiotici mogu smanjiti rizik kardiovaskularnih bolesti, pomoći borbi protiv gljivica kojima su dijabetičari skloni i poboljšati zdravlje crijeva.