Tri frenda pokrenula su crowdfunding kampanju, žele otvoriti destileriju u kojoj će raditi gin. Pričali smo s njima
Geolog, biotehnolog i brend menadžer iz Zagreba najavljuju otvorenje u veljači
Tri prijatelja iz Zagreba, geolog, biotehnolog i marketing menadžer, upravo su pokrenuli crowdfunding kampanju na Indiegogu jer žele raditi i prodavati lokalni, vrhunski gin. I ne ide im loše. U 24 sata skupili su 3 tisuće dolara od 31 tisuću (oko 200 tisuća kuna), koliko im treba da naprave ono što su vrlo ozbiljno i detaljno isplanirali; da otvore destileriju gina koju će nazvati Luftbremzer. “Luftbremzer je stara zagrebačka riječ za zgubidana, sveznalicu, ali ujedno i hedonista. Želimo da se ljudi tako osjećaju dok piju naš gin, posve bezbrižno”, priča nam jedan od trojice prijatelja, 31-godišnji Filip Presečki.
Od Presečkog, inače geologa, cijela stvar je zapravo i krenula. O otvaranju vlastite destilerije počeo je razmišljati prije dvije godine, kad je počeo mućkati vlastiti gin u svojoj kuhinji. “Išlo mi je sve bolje, počeo sam ga piti s prijateljima koji su mi govorili što im je fino, a što nije. Počela mi se sve više sviđati ideja i koncept proizvodnje craft pića, nešto što su u Hrvatskoj u posljednje vrijeme pogurnuli pivari, pa sam odlučio probati s ginom”, priča Presečki.
Vedran već ima iskustvo u proizvodnji alkohola
No, voditelj proizvodnje će ipak, kaže, biti njegov dugogodišnji prijatelj, 32-godišnji Vedran Lulić, inače biotehnolog po struci koji je radio u industriji jakih alkoholnih pića, u Badelu i sisačkoj Segestici. “On je pravi inženjerski mozak koji u glavi ima sve posloženo kao excel tablicu. Vedran ima veliko znanje, iskustvo i nevjerojatnu preciznost”, priča Presečki za partnera.
Posljednji im se pridružio Krešimir Agbaba, 33-godišnjak koji se dosad bavio digitalnim marketingom, a u Luftbremzeru će biti brend menadžer, dakle bit će zaslužan za brendiranje i digitalne strategije. Presečki ga je upoznao ljetos i kaže da su odmah kliknuli, nakon čega su sva trojica mogli ozbiljnije početi razvijati cijeli koncept.
Planiraju otvoriti u siječnju ili veljači
Dakle, ideja je, kažu, stvoriti vrhunski lokalni gin, koristeći domaće bilje i sirovine. “Temelj svakog gina je borovica, a mi ćemo je nabavljati s područja Korduna i Like. Dokaz da je vrhunska jest činjenica da je koristi i Monkey 47, jedan od najboljih ginova na svijetu”, objašnjava Presečki koji je dosad radio kao geolog u naftnoj industriji. Dok priča o ginu zvuči vrlo stručno i udubljeno. Usput nam objašnjava i malo pravilo oko limuna: “Kad se reže kora limuna, ne smije se zahvatiti bijeli dio voćke jer on ne daje dobar okus nakon procesa destilacije”.
Destileriju Luftbremzer planiraju otvoriti početkom sljedeće godine, u siječnju ili veljači, do kad će, nadaju se, skupiti ovu cifru od 31 tisuću, koliko im treba za pogon i za adaptaciju prostora za koji su, kako kažu, trenutno u pregovorima. Destilerija će funkcionirati i kao dućan, u kojem će prodavati svoj gin, a s vremenom planiraju razviti više vrsta.