Tri frenda pokrenula su crowdfunding kampanju, žele otvoriti destileriju u kojoj će raditi gin. Pričali smo s njima

Geolog, biotehnolog i brend menadžer iz Zagreba najavljuju otvorenje u veljači

ZADNJA IZMJENA: Nov 22, 2017
Foto: Luftbremzer

Tri prijatelja iz Zagreba, geolog, biotehnolog i marketing menadžer, upravo su pokrenuli crowdfunding kampanju na Indiegogu jer žele raditi i prodavati lokalni, vrhunski gin. I ne ide im loše. U 24 sata skupili su 3 tisuće dolara od 31 tisuću (oko 200 tisuća kuna), koliko im treba da naprave ono što su vrlo ozbiljno i detaljno isplanirali; da otvore destileriju gina koju će nazvati Luftbremzer. “Luftbremzer je stara zagrebačka riječ za zgubidana, sveznalicu, ali ujedno i hedonista. Želimo da se ljudi tako osjećaju dok piju naš gin, posve bezbrižno”, priča nam jedan od trojice prijatelja, 31-godišnji Filip Presečki.

Od Presečkog, inače geologa, cijela stvar je zapravo i krenula. O otvaranju vlastite destilerije počeo je razmišljati prije dvije godine, kad je počeo mućkati vlastiti gin u svojoj kuhinji. “Išlo mi je sve bolje, počeo sam ga piti s prijateljima koji su mi govorili što im je fino, a što nije. Počela mi se sve više sviđati ideja i koncept proizvodnje craft pića, nešto što su u Hrvatskoj u posljednje vrijeme pogurnuli pivari, pa sam odlučio probati s ginom”, priča Presečki.

Koriste borovicu s područka Korduna i Like Luftbremzer

Vedran već ima iskustvo u proizvodnji alkohola

No, voditelj proizvodnje će ipak, kaže, biti njegov dugogodišnji prijatelj, 32-godišnji Vedran Lulić, inače biotehnolog po struci koji je radio u industriji jakih alkoholnih pića, u Badelu i sisačkoj Segestici. “On je pravi inženjerski mozak koji u glavi ima sve posloženo kao excel tablicu. Vedran ima veliko znanje, iskustvo i nevjerojatnu preciznost”, priča Presečki za partnera.

Posljednji im se pridružio Krešimir Agbaba, 33-godišnjak koji se dosad bavio digitalnim marketingom, a u Luftbremzeru će biti brend menadžer, dakle bit će zaslužan za brendiranje i digitalne strategije. Presečki ga je upoznao ljetos i kaže da su odmah kliknuli, nakon čega su sva trojica mogli ozbiljnije početi razvijati cijeli koncept.

Planiraju otvoriti u siječnju ili veljači

Dakle, ideja je, kažu, stvoriti vrhunski lokalni gin, koristeći domaće bilje i sirovine. “Temelj svakog gina je borovica, a mi ćemo je nabavljati s područja Korduna i Like. Dokaz da je vrhunska jest činjenica da je koristi i Monkey 47, jedan od najboljih ginova na svijetu”, objašnjava Presečki koji je dosad radio kao geolog u naftnoj industriji. Dok priča o ginu zvuči vrlo stručno i udubljeno. Usput nam objašnjava i malo pravilo oko limuna: “Kad se reže kora limuna, ne smije se zahvatiti bijeli dio voćke jer on ne daje dobar okus nakon procesa destilacije”.

Filip Presečki Luftbremzer

Destileriju Luftbremzer planiraju otvoriti početkom sljedeće godine, u siječnju ili veljači, do kad će, nadaju se, skupiti ovu cifru od 31 tisuću, koliko im treba za pogon i za adaptaciju prostora za koji su, kako kažu, trenutno u pregovorima. Destilerija će funkcionirati i kao dućan, u kojem će prodavati svoj gin, a s vremenom planiraju razviti više vrsta.

Andrea Božić
Telegram autor
117 članaka Više o autoru