Ugledni kirurg tvrdi da crveno meso ne utječe na razvoj karcinoma debelog crijeva. Kaže da je problem nešto drugo

Cijela bojazan oko crvenog mesa datira još iz sedamdesetih

FOTO: Ernesto Andrade/Flickr

Doktor Roger Leicester, iskusni kolorektalni kirurg iz St. George bolnice u Londonu tvrdi da ne postoje dokazi koji bi povezivali crveno meso sa nastanakom karcinoma debelog crijeva. Po njemu, veći problem predstavljaju zasićene masti i šećer.

Znači, slijedeći put kad zagrizete u sočni steak , nemojte se osjećati krivima. Unatoč stalnim upozorenjima znanstvenika i raznih organizacija, ne postoji niti jedan nedvojbeni, objavljeni dokaz koji bi povezivao nemasno crveno meso sa pojavom karcinoma.

Doktor Leicester smatra da puno veća opasnost prijeti od čokolade, a nikada nas nitko nije upozorio da prestanemo jesti čokoladu koja je prepuna šećera i masti. To bi, doduše, bila jako nepopularna mjera.

Bojazan od crvenog mesa datira u sedamdesete

Cijela bojazan oko crvenog mesa datira još iz sedamdesetih kada se prvi puta pokazalo da vegetarijanci imaju nešto malo manji rizik karcinoma debelog crijeva. Ne može se o tome jednoznačno suditi jer je dokaz izveden na ljudima koji ne piju i ne puše, uglavnom ne piju kavu, i ne koriste žestoke začine.

8446766719_b5d82121ba_k
70-ih se prvi puta pokazalo da vegetarijanci imaju nešto manji rizik od karcinoma ELINOR/Flickr

Studije se inače oslanjaju na sjećanja ljudi o tome što su jeli tijekom dana i ne uzimaju u obzir način pripreme hrane, a pritom se ne spominju drugi čimbenici načina života.

Druga studija koja se često koristi da bi se ukazalo na vezu između konzumacije crvenog mesa i karcinoma debelog crijeva je trenutna EPIC studija, a radi se velikom europskom istraživanju koje uspoređuje prehranu sjevernih i južnih Europljana po pitanju crvenog mesa i mesnih prerađevina te obolijevanje od karcinoma debelog crjeva.

Problem pripreme hrane

Europljani sa sjevera i oni sa juga imaju posve različite načine života. Znamo da je maslinovo ulje, koje je važan sastojak prehrane Europljana, na jugu vezano uz manji rizik kolorektalnog karcinoma. Ljudi koji jedu masnu ribu dobijaju svojevrsni zaštitni efekt jer visoke razine omega tri masnih kiselina u takvoj ribi štite od karcinoma.

Problem je kako ljudi kuhaju hranu, jer ako nešto zagori dolazi do nastanka pirolizina za koje se zna da izazivaju mutacije stanica debelog crijeva. Ako spremate roštilj, nemojte prepeći meso.

7312177812_d3d1c095e1_k
Kada meso zagori dolazi do nastanka pirolizina koji izazivaju mutacije stanica debelog crijeva Little Wing Luna/Flickr

Ono što brine doktora Leicestera je da se stalno koncentriramo na meso, a zanemarujemo druge faktore rizika koji nas okružuju. Kaže da mu dolaze pacijenti sa zatvorom kod kojih je debelo crijevo predugo izloženo štetnim supstancama koje se nalaze u zastaloj stolici. Što dulje pacijent pati, dolazi do veće štete za njegovo zdravlje.

Porast karcinoma debelog crijeva

Smanjenje šećera i masti u prehrani smanjuje rizik karcinoma debelog crijeva i drugih smrtnih bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti, tvrdi doktor Leicester. On smatra da ne bi trebalo slušati zastrašujuće priče o crvenom mesu jer nema dokaza da ono izaziva karcinom debelog crijeva.

Ono što znamo je da ako ne jedemo crveno meso, šanse za anemiju su velike. Karcinom debelog crijeva je u porastu jer živimo dulje. U dobi između 50 do 55 godina 40 posto populacije dobit će polipe u crijevima.

Deset posto polipa pretvara se u karcinom pa ako ih odstranite, smanjit ćete i rizik obolijevanja. Najučinkovitiji način smanjenja rizika umiranja od karcinoma debelog crijeva je obraćanje pozornosti na bilo kakve neuobučajene simptome poput rektalnog krvarenja i redovitog odlaska na preglede.