Utjecajni hrvatski gastro blog KPK od ove godine bira kuhara godine, a sada su objavili popis kandidata
Birat će ga profesionalci i urednici Kulta Plave Kamenice
Popularni gastro blog Kult Plave Kamenice od ove godine, osim restorana godine, birat će i kuhara godine. Kako pišu, u izboru kuhara godine sudjelovat će isključivo profesionalci, chefovi i restorateri, te urednici Kulta Plave Kamenice.
Svaki od članova žirija moći će glasat za pet chefova, s time da će prvi na popisu dobiti 10 bodova, drugi 8, treći 6, četvrti 4 a peti 2 boda. Rezultati izbora objavit će se u prosincu 2017. godine. Svaki glasač sam sastavlja popis kuhara kojima želi dati bodove. Bez obzira na to, Kult je sastavio popis od 14 kandidata, za kuhara godine. Kandidati su poredani abecednim redom:
1. Melkior Bašić, Alfred Keller u hotelu Alhambra, Mali Lošinj
Bašić je uz pomoć grupe kompetentnih suradnika, na izoliranom otoku uspio napraviti fine dinig koristeći gotovo isključivo lokalne sastojke, piše KPK.
2. Danijel Đekić, Monte, Rovinj
Gospodin Đekić jedini je hrvatski nositelj Michelinove zvjezdice.
3. Ana Grgić, Zinfandel’s (Esplanade), Zagreb
“Gospođa Grgić suvereno se poigrava raznim formama hotelskog fine dininga. Riječ je o plemenitom i preciznom rukopisu, koji sigurno zavredjuje jednu zvjezdicu”, piše KPK.
4. Filip Horvat, Ab Ovo, Zagreb
Za Horvata KPK piše da je enfant terrible hrvatske gastronomije.
5. Goran Kočiš, Noel, Zagreb
Noel je najkompletniji zagrebački fine dining, a to itekako ima veze s Goranom Kočišem.
6. Hrvoje Kroflin, Man02, Zagreb
Kroflin je jedan od najdarovitijih hrvatskih kuhara, piše KPK.
7. Belizar Miloš, Agava, Zagreb
“Belizar Miloš tehnički je savršen kuhar nježnog dodira i dubokog razumijevanja za zaista finu hranu. U zadnjih godinu i pol više nas je puta ozbiljno impresionirao”, piše KPK.
8. Braco Sanjin, O’Zlata , Split
“Gospodin Sanjin spada među one kuhare, koji su u sasvim različitim stilovima pripreme hrane kadri izvući podjednako duboke, kompleksne, baš esencijalne okuse”, piše KPK.
9. David Skoko, Batelina, Banjole
Iako vodi konobu, Skoko se zapravo bavi autentičnom modernom visokom kuhinjom.
10.Tvrtko Šakota, Xatò Zagreb
“Šakota je najmoderniji hrvatski chef. Njegov skandinavsko-japanski rukopis mogao bi odigrati presudnu ulogu u tako potrebnom preporodu hrvatske kuhinje”, piše KPK.
11. Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik
“Štefanova misija artikuliranja novog dalmatinskog fine dininga i dalje jako dobro funkcionira, usprkos nemogućim radnim uvjetima”, piše KPK.
12. Priska Thuring, Dubravkin put, Zagreb
Priska Thuring pretvorila je Dubravkim put u jedan od najboljih hrvatskih restorana.
13. Ante Udovičić, Lemongarden, Brač
“Ante Udovičić prošao je nekoliko velikih svjetskih kuhinja, suvereno ovladao suvremenim tehnikama, te posjeduje viziju drukčije oripreme i prezentacije hrane”, piše KPK.
14. Jeffrey Vella, Oranž, Zagreb
Vella je jedini domaći kuhar koji je od street fooda stvorio gastronomsku senzaciju.
15. Hrvoje Zirojević, Laganini, Hvar
“Zahvaljujući vještini doajena Zirojevića, ovaj restoran na plaži postao je međunarodna senzacija. Zirojevićevi postupci s rakovima i školjkama adekvatno su senzacionalni”, piše KPK.