Veliki test: Najveće stručnjakinje za Telegram odabrale najbolji sladoled iz slastičarnica u Zagrebu

Telegramovi stručnjaci recenziraju najpopularnije sladolede

FOTO: Borko Vukosav/Snimano u Torte i to u Teslinoj

Gotovo svi imaju svoju najdražu slastičarnicu, za koju se kunu da ima najbolji sladoled u gradu. Osim onih nekoliko mrguda koji će uvijek tvrditi da je to sve isto i da u Zagrebu – nema pristojnog sladoleda. Barem ne u nekoj od popularnih slastičarnica. Stoga smo odlučili to provjeriti. Kako bismo pronašli najbolji sladoled, obišli smo najpopularnije zagrebačke slastičarnice i dali ga na kušanje – na slijepo – dvije cijenjene slastičarke i chefici.

Vesna Miletić, vlasnica i chefica restorana Tač, prošla je šestomjesečnu edukaciju za izradu sladoleda u Italiji i, kaže, učila je od najboljih. Stoga zna kakav točno sladoled mora biti, da bi ga se moglo nazvati dobrim.

Kako bi ocijenjivanje bilo potpuno objektivno i fer, pri odabiru profesionalaca koji će kušati sladoled pazili smo da i sami ne prodaju sladoled. Stoga su se Miletić pridružile Ksenija Čalopek, vlasnica slastičarnice Le Kolač, i Martina Bračić, vlasnica Torte i to. Niti jedna od kušačica niti u jednom trenutku nije znala koji sladoled kuša. Do njih je dopremljen u posebnom prijenosnom frižideru i serviran u neoznačenim posudicama.

Kritičan sladoled od vanilije

Ksenija Čalopek, Vesna Miletić i Martina Bračić i
Ksenija Čalopek, Vesna Miletić i Martina Bračić i Borko Vukosav

Iz svake slastičarnice uzeli smo tri okusa, one najprodavanije – vaniliju i čokoladu, te onaj koji su nam u svakom od lokala sugerirali kao vrlo popularan među gostima (nitko od prodavača ni vlasnika ni u jednom trenutku nije znao da smo ih kupovali za testiranje). Vanilija se pokazala najzahtjevnijom, zbog čega je bila i najbolji odabir za testiranje. Naime, kako su nam objasnili, u toj se vrsti najbolje vide sve pogreške prilikom izrade sladoleda te korištenje umjetnih aroma. I većina slastičarnica upravo je na vaniliji prošla prilično loše.

Probale su 30-ak vrsti sladoleda
Probale su 30-ak vrsti sladoleda Borko Vukosav

A što su Telegramove kušačice gledale tijekom testiranja? Najvažniji su, kažu, sam okus sladoleda, njegova tekstura – je li dovoljno kremast ili je vodenast, je li napravljen od umjetnih ili prirodnih sastojaka, kakav su mu miris i izgled, slatkoća te kakav okus ostaje u ustima nakon gutanja.

Kako nam je Miletić istaknula, Hrvatska je vrlo nisko po potrošnji sladoleda po glavi stanovnika i za razliku od drugih naroda, koji ga jedu tijekom cijele godine, mi ga jedemo uglavnom tijekom ljetnih mjeseci. Evo kako su sladoledi iz zagrebačkih slastičarnica prošli kod naših stručnjaka.

1. Orijent

_40A9967
Slastičarnica Orijent u Maksimirskoj Borko Vukosav

Adresa: Maksimirska 34

Cijena kuglice: 8 kuna

Test čokolade: “Previše vode, sladoled nije kremozan i prezrnast je, što znači da nije dobro obrađen. Njegova smjesa jednostavno nije dobra. Nema punoću i masnoću kakvu bi sladoled trebao imati”, ocijenila je Vesna Miletić. Martini Bračić sladoled od čokolade bio je solidan, ali presladak. Smatra da treba biti intenzivniji okus čokolade, s čime se složila i Ksenija Čalopek. Zajednička ocjena za čokoladu: 3

Test cheesecakea: “Ovaj sladoled spašavaju keksi i umak od jagode, jer mi baza nije baš fina”, komentira Bračić te primijećuje da se uopće ne osjeti okus sira. Čalopek nije loša slatko-kisela kombinacija. No, Miletić se sladoled nikako nije dopao. “Dok sam jela ovaj sladoled osjetila sam na vrhu jezika prah koji ostaje na nepcu. Umjetni pekmez od jagode koji je krcat svačime i ovaj prah koji je obložio nepce ne ostavljaju mi dobar dojam”, kaže Miletić. Zajednička ocjena za cheesecake: 3

SLADOLED CHEESECAKE
SLADOLED CHEESECAKE Borko Vukosav

Test vanilije: Miletić je odmah nakon prvog kušanja napomenula da je ovdje sigurno riječ o umjetnim aromama i mlijeku u prahu, s čime se složila i Bračić, dodavši da je sladoled prevodenast i presladak. Zasmetalo ju je što okus više vuče na karamelu nego na vaniliju. “Ovo nije dobra vanilija”, naglasila je. “Ovo je nešto slatko pa malo karamelizirano”, smatra Čalopek. Zajednička ocjena za vaniliju: 2

2. Millennium

_40A9982
Slastičarnica Millennium u Preradovićevoj Borko Vukosav

Adresa: Bogovićeva 7

Cijena kuglice: 9 kuna

Test čokolade: “Prilično industrijski okus koji me više podsjetio na Vindijin puding od čokolade nego na sladoled”, kaže Čalopek. “Ovo je industrijski sladoled i okus nije fin”, nadodaje Bračić. “Sladoled nema čokoladnu aromu, prazan je i nema punoće”, ističe Miletić, koja nam je to dočarala opisom – “kada sladoled staviš u usta i kada dođe na nepce malo se naslućuje okus kakaa ali ne čokolade”. Zajednička ocjena čokolade: 2

Test kokosa: Sladoled od kokosa nije izazvao baš neko oduševljenje kod našeg žirija. “Nema punoće okusa i nije dovoljno kremast”, komentirala je Bračić. Za Miletić je ovaj sladoled bio nejestiv, kaže da nije postignut balans kreme i kokosa. “Prekrcat je tim komadića kokosa i to bi jedino bilo dopustivo da je riječ o pravom voću, pa dok jedeš sladoled pojedeš komad prave, primjerice, jagode. U ovom slučaju, to je loše”, ističe Miletić. Svima je sladoled bio presladak. Zajednička ocjena kokosa: 2

SLADOLED OD KOKOSA
SLADOLED OD KOKOSA Borko Vukosav

Test vanilije: “Aromatiziran je s nečime što nije vanilija, opet nekakav industrijski prah. Okusi nisu uštimani i ne bih ponovno kušala ovaj sladoled”, rekla je Martina. “Nema veze s vanilijom, fulan je cijeli fudbal. Voden, prazan i sintetički sladoled”, kratko je komentirala Miletić s ne baš sretnim izrazom lica. Ni Čalopek nije bila oduševljena okusom, a glavna joj je bila zamjerka pretjerana slatkoća. Zajednička ocjena: vanilije: 2

3. Oranž

_40A9990
Slastičarnica Oranž u Ilici Borko Vukosav

Adresa: Ilica 7

Cijena kuglice: 9 kuna

Test čokolade: “Ovo je očaj”, izviknula je Miletić nakon kušanja. “Prašak, voda, umjetni okusi”, nadodala je. Iako se Bračić dopalo što sladoled nije presladak i što se osjeti jači okus čokolade, zamjerila mu je što je premalo kreamast. Čalopek se složila s njom što se tiče teksture, ali joj je imao previše šećera. Zajednička ocjena čokolade: 3

Test vanilije: Osim okusa, naš žiri pratio je i boju i miris kušanih sladoleda. Tako se Bračić miris ove vanilije nije pretjerano dopao kao ni aftertaste nakon kušanja. “Zašto svi štede na pravoj vaniliji i kamufliraju je umjetnim aromama?”, čudila se Čalopek. Miletić je ostala vjerna svom prvom komentaru – “umjetan i loš okus”. Zajednička ocjena vanilije: 2

_40A9355
Sladoled od vanilije Borko Vukosav

Test Rafaella: “Kao da jedeš lijek, ova krema miriši na antibiotik”, čudila se Miletić dodajući svojim kolegicama da pomiriše i kušaju sladoled. No, ukusi oko ovog sladoleda su se kod našeg žirija razišli. Iako je sladoled Čalopek bio presladak te kaže da i nije neka ljubiteljica ovakvih okusa, ocijenila je da bi onima koji vole rafaello ovaj sladoeld mogao biti interesantan. Bračić su se također dopale zdrobljene rafaello kuglice, ali joj je nedostajalo mljevenih badema. Zajednička ocjena Rafaella: 2/3

4. Vis à vis by Vincek

_40A0001
Slastičarnica Vis à vis by Vincek u Tomićevoj Borko Vukosav

Adresa: Tomićeva 2

Cijena kuglice: 8 kuna

Test čokolade: “Kvaliteta sladoleda najbolje se vidi kada se počne topiti. U ovoj slučaju vidimo kako se voda odvaja od praška, što nikako nije dobro i dokazuje da sladoled nije kremast”, objašnjava Miletić. Iako se Bračić složila s njome, okus joj nije bio tako loš. Zajednička ocjena čokolade: 2/3

Test vanilije: “Jednostavno loše, preslatko, umjetna aroma, osjetio se praškasti okus”, zaključuje žiri. Čini se da je najteže napraviti dobar sladoled od vanilije i sve se pogreške najlakše uoče na toj vrsti, primjećuju. Gotovo ni jedan sladoled od vanilije ih danas nije impresionirao. “Kao da svi štede da pravoj vaniliji”, zaključile su. Zajednička ocjena vanilije: 2

_40A9361
Sladoled od vanilije Borko Vukosav

Test lješnjaka: “Opet prašak, prašak i prašak. Osjeti se okus lješnjaka ali umjetan”, objasnila je Miletić, pokušavši dočarati dojam: “kao da jedete sladoled s pijeskom”. S time se složila i Čalopek koju mrvice lješnjaka u sladoledu nisu previše dojmile. Bračić je sladoled bio prevodenast. Zajednička ocjena lješnjaka: 1/2

5. Vincek

_40A9996
Slastičarnica Vincek u Ilici Borko Vukosav

Adresa: Ilica 18

Cijena: 9 kuna

Test vanilije: “Ovo je stvarno loše”, složno su istovremeno zaključile sve tri članice žirija. Loša aroma i presladak okus koji nema veze s vanilijom samo su neki od gomile negativnih komentara. Ovaj sladoled pokazao se jako lošim. Zajednička ocjena vanilije: 0

Test čokolade: “Ovo je nula”, uzviknula je Miletić nakon kušanja. “Užas”, nadodala je Čalopek. Sve tri su zaključile da s ovim sladoledom nešto nije u redu. “Aroma nije dobra. Rekla bih da je otvoren sladoled stajao uz neke druge namirnice i poprimio njihov miris koji nemaju veze sa sladoledom”, kaže Miletić, nažalost konstatirajući da je sladoled toliko loš da nije za ocjenjivanje. Zajednička ocjena čokolade: 0

_40A9376
Sladoled od čokolade Borko Vukosav

Test cheescakea: Loš dojam nastavio se i u trećem kušanju. Miletić i Čalopek nisu bile oduševljene ni trećim okusom iz ove slastičarnice, dok Bračić ovaj sladoled, ipak, u odnosu na one prije nije bio toliko loš. No, priznala nam je da nakon prijašnjeg okusa kriteriji i nisu bili previsoki. Zajednička ocjena cheescakea: 1

6. Zagreb

_40A0005
Slastičarnica Zagreb u Masarykovoj Borko Vukosav

Adresa: Masarykova 4

Cijena kuglice: 8 kuna

Test čokolade: Napokon je neki sladoled izmamio veselje kod naših članica žirija. “Ovaj nije toliko sladak, bolje je teksture i najbolji od svih čokolada koje smo do sada jeli”, ocijenila je Čalopek. S njome se složila i Miletić, dodavši da nije vodenast nego je kremastiji. “Ovaj je super, ima okus po pravoj čokoladi”, nadodala je Bračić. Zajednička ocjena čokolade: 4

Test vanilije: Vanilija nije izazvala baš isto oduševljenje kao prijašnji sladoled. “Iako ima dobru teksturu, nema aromu vanilije”, ocijenila je Miletić. Bračić je bio presladak, iako smatra da je od svih dosad kušanih sladoleda od vanilije ovaj najbolji. Zajednička ocjena vanilije: 3

_40A9455
Sladoled od vanilije Borko Vukosav

Test Chokoa: No, ovaj sladoled je zato izazvao oduševljenje. “Ovaj ima konkretnu priču, dobrog je okusa, finog mirisa”, smatra Miletić. “Ma ovaj je avion u odnosu na sve što smo do sada probali”, sa smiješkom je uživala u okusu Bračić. Fino punjenje, okus i miris su se dopali našem žiriju, jedina zamjerka bila je slatkoća sladoleda. “Da nije toliko sladak bio bi stvarno odličan”, zaključila je Miletić. Zajednička ocjena Chokoa: 4+

7. Na cesti b041

_40A0014
Slastičarnica Na cesti b041 u Masarykovoj Borko Vukosav

Adresa: Masarykova 25

Cijena kuglice: 10 kuna

Test čokolade: Neobična boja ovog sladoleda zapela je za oko našem žiriju. “Sivo-zelenkasti odsjaj sladoleda neobičan je za čokoladu, vjerojatno je riječ o nekom lošem prahu”, posumnjala je Miletić, dodavši da je prilikom izrade korišten prije razrijeđeni kakao prah nego čokolada”. “Okus sladoleda je vodenast”, nadodala je Čalopek. Zajednička ocjena čokolade: 2

Test jagode: Jagoda je puno bolje prošla. Članicama žirija dopalo se što se osjeti ugodan miris jagode, a i okus im nije bio loš. No, Miletić je zamjerila što se u sladoledu osjeti previše limuna, i iako je sladoled osvježavajuć on je na kraju ipak bio, po njezinom sudu, prekiseo. Također, kaže da mu “nedostaje kremoznosti”. Zajednička ocjena jagode: 3

SLADOLED OD JAGODE
SLADOLED OD JAGODE Borko Vukosav

Test vanilije: Presladak i vodenast okus bio je kratki rezime ovog sladoleda od vanilije, koji se nije baš proslavio na našem testiranju. Svi su još jednom zaključili da su sladoledi od vanilije najkritičniji i najlošiji. Zajednička ocjena vanilije: 2

8. Torterie Macaron

_40A0011
Slastičarnica Torterie Macaron Borko Vukosav

Adresa: Trg Petra Preradovića 4 (Centar Cvjetni)

Cijena kuglice: 8 kuna

Test čokolade: “Najbolja čokolada do sada”, uzviknula je Bračić kušajući ovaj sladoled. Svima se dopalo što je dovoljno kremast. No, ipak im je bio mrvicu presladak. “Okus je, ipak, trebao biti manje sladak što bi se lako postiglo omjerom 60:40 u odnosu kakaa i čokolade”, objašnjava Miletić. Zajednička ocjena čokolade: 4+

Test borovnice: Sladoled od borovnice na prvi pogled je izgledao prilično primaljivo, no sve je nažalost ostalo na tome. Umjetan, vodenast i presladak okus za sladoled od borovnice, komentari su našeg žirija. “Izgled me zavarao, imala sam velika očekivanja ali nažalost okus nije takav”, zaključila je Čalopek. Zajednička ocjena borovnice: 3

_40A9721
Sladoled od borovnice Borko Vukosav

Test vanilije: “Okus i aroma su dobri, ali se osjeti previše šećera”, zaključile su Bračić i Miletić. Čalopek je ovo bio najbolji sladoled od vanilije koji je kušala toga dana. Zajednička ocjena vanilije: +3

9. Ivica i Marica

_40A9976
Slastičarnica Ivica i Marica Borko Vukosav

Adresa: Tkalčićeva 70

Cijena: 8 kuna

Test vanilije: “Okus ovog sladodela nema veze s vanilijom. Niti je finog mirisa, niti okusa”, zaključila je Miletić. Iste ocjene i komentare sladoled je dobio od Bračić i Čalopek, kojoj se jedino dopalo što nije toliko sladak. Zajednička ocjena vanilije: 2

Test žira: “S obzirom da ne znamo kakav je žir i nikada ga nismo probale ne možemo ni znati kakav bi trebao biti okus. Tako da je ovo za nas novo iskustvo”, zaključile su sve tri članice žirija. “Hmm, vuče na slatki orah”, istaknula je Čalopek, no okus kao ni tekstura joj se nisu pretjerano dopali. S njom su se složile Bračić i Miletić. Zajednička ocjena žira: 2

_40A9733
Sladoled od žira Borko Vukosav

Test čokolade: “Ovo nema ni okus ni miris po čokoladi”, ocjenila je Bračić. Čalopek je uočila da je sladoled previše vodenast te je čak u ustima osjetila kristaliće vode, što joj se nikako nije dopalo. Sve tri su mu zamjerile i pretjeranu slatkoću. Zajednička ocjena čokolade: 2