Vjerojatno vam ne trebaju, ali izvukli smo sedam razloga zašto je zapravo dobro jesti čokoladu

Naravno, treba jesti pravu čokoladu, ne bilo koju

FOTO: Borko Vukosav/Telegram

Vrlo malo nas treba dodatni razlog za uživanje u čokoladi. Neodoljiv okus i trenutno poboljšanje raspoloženja su nam dovoljni. Ali, ako čokoladu jedemo redovito, imat ćemo velike koristi za zdravlje, kaže liječnik Will Clower, autor knjige Jedite čokoladu i gubite na težini.

Naravno, treba jesti pravu čokoladu, ne bilo koju. Da bi korist za zdravlje bila najveća, treba uzimati tamnu čokoladu koja ima barem 70 posto kakaa. Osim reputacije afrodizijaka i trenutnog poboljšanja raspoloženja, evo sedam stvarnih razloga zašto treba svaki dan uživati u čokoladi.

1. Zdravija koža

Konzumiranje antioksidansima bogate čokolade vodi do mekše i manje suhe kože, otpornije na opekline od sunca, pokazuju studije. Konzistentno jedenje čokolade tijekom dvanaest mjeseci smanjuje gubitak vlažnosti kože za 25 posto, što je izvanredna vijest za sve one koji pate od suhe kože.

Britanski znanstvenici davali su sudionicima istraživanja podijeljenih u dvije grupe crnu i mliječnu čokoladu koja je, pokazalo se, udvostručila njihovu sposobnost zaštite od ultraljubičastih zraka. Ultraljubičastim zrakama trebalo je dvostruko dulje vremena da izazovu sunčane opekline kod grupe koja je jela tamnu čokoladu do kraja istraživanja. Kakao potiče krvotok u kapilarama u najgornjem sloju kože, krvne žile su bolje opremljene da povuku kisik i hranjive tvari koje štite kožu od dehidracije i opeklina.

2. Zdraviji zubi

Šećer u čokoladi šteti zubima, a kakao ih štiti. Zrna kakaa sadrže antibakterijske supstance koje inhibiraju formiranje plaka i biofilma gdje bakterije mogu prodrijeti i stvoriti karijes. Ustvari, u studiji na indijskoj djeci koja nisu prala zube 4 dana, pokazalo se da su se samo ispiranjem vodicom za usta na bazi kakaa smanjile naslage za 50 posto i uništeno je 21 posto bakterija.

3. Manja žudnja za hranom i manje debljanja

Kakao je bogat vlaknima i proteinima, standardna čokolada ima 8 do 9 grama proteina i vlakana, a čajna žličica kakao praha ima 4 grama i po jedan gram proteina i vlakana. Postoji još jedna zanimljiva stvar, znanstvenici iz Nizozemske utvrdili su da se ljudima koji su mirisali 85 postotnu tamnu čokoladu prepolovio apetit. Miris tamne čokolade stimulira proizvodnju hormona grelina, a efekt traje jedan sat.

4. Zdravije srce

Čokolada je obično kriva jer sadrži kakao maslac, zasićenu mast. Ali se pokazalo da je kao i druge masti kao kokosov maslac, kokosovo ulje, dobra za zdravlje. Jedna trećina masnoće u kakao maslacu su stearinske masti koje jetra pretvara u zdrave monozasićene masti odnosno u oleinsku kiselinu. Oleinska kiselina snižava razinu lošeg kolesterola, a potiče dobar. Brojne protuupalne komponente u kakau pomažu borbi protiv kronične vaskularne upale, poboljšavaju fleksibilnost u krvnim žilama i tako smanjuju krvni tlak i spriječavaju da se trombociti zalijepe i talože na stijenkama arterija, sve loše stvari koje sudjeluju kod nastanka srčanih bolesti.

5. Oštriji fokus

Snimke magnetske rezonance pokazale su da čokolada potiče cirkulaciju krvi u mozgu što povećava sposobnost fokusiranja. Mala količina kakao flavenola tijekom pet dana vodi boljem protoku krvi u mozgu kod zdravih odraslih osoba koje su riješavale kognitivne zadatke.

6. Manja tjeskoba

Stres tjera tijelo na proizvodnju kortizola, koji izaziva akumulaciju abdominalne masti koja se taloži oko organa i doprinosi depresiji zajedno uz opasnost od srčanog i moždanog udara. Studija iz 2009. godine pokazala je da su ljudi koji su jeli 40 grama čokolade svaki dan tijekom 2 tjedna, snizili razine kortizola u sustavu, u usporedbi sa razinama na početku studije. Druga studija je kasnije pokazala da ljudi koji su svaki dan uzimali kakao imali 10 posto niže razine tjeskobe nego na početku istraživanja.

7. Efikasnije vježbanje

Čokolada potiče energiju prije vježbanja, pomaže tijekom vježbanja i smanjuje osjetljivost mišića poslije vježbanja. Kakao ima dvije vrste antioksidansa koji poboljšavaju mišićnu apsorpciju nutrijenata koji stvaraju energiju važnu za vježbanje. Protuupalne supstance u kakau mogu proizvesti do pet puta manju percepciju osjetljivosti u usporedbi sa pijenjem energetskih napitaka ili drugih pripravaka za oporavak mišića. Najbolje je nakon vježbanja pojesti kocku tamne čokolade, pustiti je da se polagano otapa pod jezikom.

Za ostvarenje ovih učinaka važno je konzistentno jedenje čokolade. Dr. Clower preporuča jedenje 40 grama čokolade dnevno tijekom osam tjedana, a dnevne doze treba podijeliti u osam porcija po 5 grama. Ne volite li tamnu čokoladu, dodajte istu količinu kakaa u svoje obroke. Pet grama je jedna čajna žličica. Pokušajte naći organski kakao.