Vlakna nam rade dosta nevjerojatne stvari u tijelu, a ovih 9 namirnica ih imaju ozbiljno puno

Oni koji jedu više vlakana imaju 80 posto veće šanse da u starosti budu zdraviji

FOTO: Anna H/Flickr

Ako trebamo još neki razlog da bi jeli više hrane na biljnoj bazi koja je bogata vlaknima, nova studija tvrdi da bi na taj način mogli dodati puno zdravih godina svom životu. Upravo u ovo doba godine, tržnice su prepune raznovrsnog voća i povrća pa je ovo i najbolje vrijeme za promjene prehrane.

U ovoj studiji znanstvenici su proučavali podatke preko 1600 odraslih osoba, prosječne dobi 50 godina da bi pokušali ustanoviti postoji li veza između ugljikohidrata i zdravog starenja. Pod zdravim starenjem smatra se starenje bez nastanka tjelesne nesposobnosti, brzih kognitivnih promjena, pojave depresije, respiratornih problema ili kroničnih stanja kao karcinom, srčane bolesti i moždani udar.

Doručak bogat vlaknima smanjuje rizik smrti

Znanstvenici su istraživali prehranu bogatu ugljikohidratima, gledali na unos ugljikohidrata, vlakana, glikemijski indeks, šećer pod opterećenjem. Začuđujuće, baš vlakna koja tijelo uopće ne probavlja bila su najjača nutritivna varijabla koja utječe na zdravo starenje. Utjecaj je toliko jak da kada su sudionici provjeravani deset godina poslije, oni koji su jeli više vlakana imali su 80 posto veće šanse da će biti dobroga zdravlja kako stare.

Kako se i očekivalo šećer je imao najnegativniji utjecaj na zdravo starenje. Bez obzira na to što znanost još treba otkriti, nema sumnje da su vlakna za nas dobra. I jedna studija sa Harvarda je već prije ustanovila kako doručak bogat vlaknima smanjuje rizik smrti za 19 posto u usporedbi sa ljudima koji su odabirali doručak sa manje vlakana.

Pomažu da se osjećamo siti dulje vremena

Uz to što vlakna imaju potencijalno dobre učinke na dugovječnost, poznato je da vlakna omogućavaju urednu probavu. I pomažu da se osjećamo siti dulje vremena dobro regulirajući šećer.

Jednostavno je dnevno uzimati dovoljno vlakana ako voće, povrće i cjelovite žitarice učinite dijelom svakog obroka. Pokušajte sve uzimati svježe odnosno netom kuhano po mogućnosti na pari i neprocesuirano. Nekoliko godina nakon što ste se počeli tako hraniti vjerojatno ćete biti sretni da ste tako prilagodili prehranu. Evo nekoliko sugestija potrebnog dnevnog unosa vlakana.

1. Kuhana leća (16 grama)

16086626003_aae0c57735_o
Leća je vrlo zdrava namirnica flickr

2. Kuhani grah (15 grama)

4300636744_870bebf66e_o
Jedan od najboljih izvora vlakana flickr

3. Suhe smokve (15 grama)

423612994_14aa12cf0f_o
Bolji je izvor vlakana od većine voća flickr

4. Avokado (11 grama)

14125214302_c1da97fe82_o
Vlakna iz avokada reguliraju probavu Niclas Schonfelder

5. Prokulice (8 grama)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Odličan su i izvor vitamina C flickr

6. Borovnice (8 grama)

4812760575_4212b38ec9_o
Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva flickr

7. Kupine (8 grama)

11890147616_63b3b2de7b_o
Pozitivno djeluju na srce, probavu, kosti Jeremy Jenum

8. Kuhana brokula (5 grama)

5941767410_59d63af3b3_o
Savršena namirnica za zdravlje flickr

9. Kinva (5 grama)

4171031698_91351f3c85_o
U odnosu na druge žitarice sadrži dvostruko više vlakana flickr