Za borbu protiv klimatskih promjena i bacanja hrane postoji jedna aplikacija, još je nema u Hrvatskoj

Udružili su se i s francuskim maloprodajnim trgovinama mješovitom robom

Veliki dio hrane svakoga dana završava na odlagalištima, kako u Europi tako i drugdje na svijetu. Na odlagalištima se hrana razgrađuje, stvarajući metan, snažan plin koji doprinosi globalnom zatopljenju.

Tvrtka sa sjedištem u Danskoj posljednjih osam godina radi na smanjenju bacanja hrane, pomažući restoranima da jeftino, uz 60 do 80 posto popusta, prodaju viškove, piše National public radio.

Koristi se u 17 zemalja

Povezivanjem kupaca koji paze na troškove s viškom neprodane hrane, kreatori aplikacije Too Good To Go, objašnjavaju da tako smanjuju otpad. Voditelj aplikacije za američko tržište, Chris MacAulay, kaže da rade na mikro razini i imaju makro utjecaj.

Aplikacija je pokrenuta u Danskoj 2015. godine. Danas se koristi u 17 zemalja u Europi i u više od desetak američkih radova. Od rujna 2023. godine aplikacija je dostupna u Austriji, Belgiji, Kanadi, Danskoj, Farskim otocima, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Americi.

Imaju 62 milijuna korisnika

Too Good To Go bila je najbrže rastući start-up za održivu hranu po broju preuzimanja 2022. godine. U toj godini je, navode, 164.000 tvrtki koje opslužuju 62 milijuna korisnika, uštedjelo 155 milijuna obroka. A već u ožujku ove godine više od 200 milijuna.

U 2019. godini udružili su se s francuskim maloprodajnim trgovinama mješovitom robom Intermarche kako bi dodatno smanjili bacanje hrane.

Prati zeleni otisak korisnika

Cijena hrane u aplikaciji iznosi jednu trećinu od izvorne cijene. Ne možete birati, kupujete “vrećicu iznenađenja” koju kreira prodavač. U tri godine aplikacija je dosegla više od 9,5 milijuna korisnika. U 2019. godini tvrtka je imala 350 zaposlenika, dok ih je danas oko 1300.

Iz tvrtke kažu da im je do sada najuspješniji grad bio Los Angeles. Kada netko kupi “vrećicu iznenađenja”, aplikacija tu kupnju dodaje na račun potrošačevog životnog utjecaja na klimu. Prikazuje svu električnu energiju, vodu i emisije ugljika koje su tom prilikom ušteđene.

MacAulay kaže da su uštedjeli više od 250 milijuna obroka, jedan obrok svake tri sekunde.

Sjajno rješenje za borbu protiv rasipanja hrane

Osim stvaranja metana koji zagrijava planetu, klimatski utjecaj uključuje tlo i vodu koji se koriste za uzgoj te hrane i gorivo koje se potroši za pogon kamiona i tvornica koje pripremaju i transportiraju hranu. U SAD, svi gubici hrane i otpad čine 6 posto ukupnog otiska stakleničkih plinova.

Alexandra Coari iz neporfitne organizacije za otpad hrane ReFED kaže da tvrtke poput Too Good To Go imaju potencijal smanjiti emisiju ugljika ekvivalentnu 870.000 automobila godišnje i to je jedno od najboljih rješenja za borbu protiv gubitka i rasipanja hrane, ali i klimatskih promjena.

Ove su aplikacije osobito popularne među tvrtkama koje prodaju pekarske proizvode jer njih ne mogu prodavati sljedeći dan.