Znanstvenici sada bolje razumiju kako cvijeće zna kad treba cvasti, što bi moglo biti važno za poljoprivredu

Bliže smo poticanju cvatnje kod usjeva u željeno vrijeme

FOTO: Crabchick/Flickr

Latice cvijeća probijaju se kroz snijeg čim stignu prve zrake proljeća, a iza cvjetanja biljke krije se cijeli genetski proces. Cvijeće zna kada treba cvasti zahvaljujući genu koji ze zove apetala 1. Samo jedan gen potiče reproduktivni razvoj biljke, kažući joj kada treba procvasti.

Biljka koja cvijeta cvjetovima ima aktivni gen apetala 1 dok biljka s manje cvjetova ima neaktivni apetala 1 gen, pa umjesto cvjetova rastu listovi. Apetala 1 generira proteine koji aktiviraju više od 1000 gena uključenih u proces cvatnje, otkrili su nedavno znanstvenici iz laboratorija na Trinity Collegeu u Dublinu.

Znamo koje gene treba isključiti da bi nastao cvijet

Apetala 1 je označen kao glavni kontrolni gen odgovoran za cvatnju već prije nekoliko destljeća ali po prvi puta znanstvenici mogu opisati njegov utjecaj na regulaciju i komunikaciju sa drugim genima rasta.

“Otkriće daje potpuni i detaljan uvid u genetski proces koji leži iza razvoja cvijeta”, kaže profesor Frank Wellmer. “Znamo koje gene treba uključiti odnosno isključiti da bi nastao cvijet. To je uzbudljiv korak naprijed u razumijevanju kako biljke ulaze u reproduktivnu fazu.”

Poticanje cvatnje kod usjeva u željeno vrijeme

Biljke cvjetaju u različito vrijeme zbog nekoliko faktora ovisno o vremenu, temperaturi i količini sunčevog svjetla koje biljka prima. Informacije o ovim uvjetima šalje apetala 1 koja aktivira druge gene kada osjeti da je došao pravi trenutak za početak cvjetanja.

Razumijevanje načina funkcioniranja ovoga gena korak je bliže prema genetskom inženjeringu poticanja cvatnje kod usjeva u željeno vrijeme. Mogućnost kontrole reprodukcije biljaka može skratiti vrijeme potrebno usjevima da dozriju. Detaljna znanja o biljkama i njihovoj cvatnji, omogućit će uzgajivačima da upravljaju programom razvoja i izaberu biljke koje daju bolje prinose i koje je efikasnije kultivirati, piše Livescience.