Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Znanstvenici se i danas bave slučajem ‘magle ubojice’ koja je prije 64 godine ubila 12.000 ljudi u Londonu

Za tragičan događaj kriva je sumporna kiselina u atmosferi

Pošalji Podijeli Tweetaj

Možda se činjenica da znanstvenici istražuju događaj u atmosferi od prije 64 godine pomalo čudna, ali problemi iz prošlosti često mogu pomoći kod problema današnjice, piše Science Alert.

Takav je slučaj kod novog istraživanja na sveučilištu Texas A&M. Ne samo da su uspjeli riješiti misterozan slučaj iz 1952., nego su naišli i na otkrića koja bi mogla biti ključna u borbi protiv zagađenja zraka u modernim metropolama.

Magla ubojica

Naime, godine 1952, u Londonu se pojavila ubojita magla. Spustila se 5. prosinca, a podigla tek četiri dana kasnije. Za vrijeme magle umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 završilo je u bolnici, a uginulo je i na tisuće životinja. Točni uzroci nisu bili poznati sve do danas.

Kroz mjerenja sastava magle u Kini i laboratorijskih eksperimenata istraživač Renyi Zhang i njegov tim uspjeli su otkriti razlog: dušikov dioksid kemijskom reacijom pretvarao je bezopasni suporov dioksid u smrtonosnu sumpornu kiselinu.

Kinu spašava gnojivo

”Znali smo da je sumpor bitan dio slučaja i da se sumporov dioksid koji se stvarao paljenjem ugljena u tvornicama i od strane građana pretvarao u sumopornu kiselinu. No, kako je točno došlo do toga nije bilo poznato. Rezultati istraživanja pokazali su da je pretvordbu olakšavao dušikov dioksid, još jedan nusprodukt sagorijevanja ugljena koji je bio prisutan u magli”, objasnio je Zhang.

Nešto slično događa se u najzagađenijim kinesnkim gradovima danas. Jedini razlog zašto se tamo nije dogodila ”magla ubojica” je amonijak koji neutralizira proces, a prisutan je u atmosferi jer se u Kini koristi mnogo gnojiva. Magla u Londonu bila je kisela, dok je u Kini uglavnom neutralna. To naravno ne znači da je zdrava, ali je u svakom slučaju bolja nego ‘magla ubojica’.

Podijeli 5 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani