Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Znanstvenici su ispod površine Marsa pronašli golemo spremište leda (veće je od površine Novog Meksika)

Ne znaju zašto se negdje stvara led, a negdje ne

Pošalji Podijeli Tweetaj

Znanstvenici su objavili studiju u kojoj pišu o postojanju golemog spremišta leda ispod površine Marsa, koje sadrži smrznutu vodu čija je količina jednaka onoj koja se nalazi u jezeru Superior (najveće jezero iz grupe Velikih jezera ), piše Tech Times.

Studiju koja je objavljena u časopisu Geophysical Research Letters predvodi Cassie Stuurman s Instituta za geofiziku na Sveučilištu Teksas. Studija je temeljena na podacima koje je poslao SHARAD, NASA-in potpovršinski radar na višenamjenskoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter koja je skenirala regiju Utopia Planitia na Marsu.

Spremište leda veće od površine Novog Meksika

Spremište leda veće je od površine Novog Meksika i ono je debelo između 80 i 170 metara te većinu njegovog sastava, između 50 i 85 posto, čini voda pomiješana s prašinom ili većim česticama. Znanstvenici tvrde da spremište sadrži količinu leda koja je ekvivalenta količni vode u jezeru Superior, odnosno 12.090 kubičnih kilometara.

Znanstvenici smatraju da je tekuća voda na Marsu bila prisutna još odavno zbog otapanja leda na ovom planetu, u periodu kada su polovi Marsa bili nakošeni pod drugačijim kutem. Zbog uzimanja uzoraka leda tijekom budućih misija na Marsu, znanstvenici bi mogli dobiti jedinstven uvid u povijest klimatskih uvjeta na Marsu.

Ne razumiju stvaranje leda na određenim područjima

Razlog zbog čega su znanstvenici za istraživanje izdvojili područje Utopia Planitia je prisutnost “valovitih udubljenja” sličnih onima koje se mogu vidjeti u krajoliku kanadskog područja Arktika, ispod čije se površine također nalazi led.

“Još uvijek u potpunosti ne razumijemo zbog čega se led stvorio na određenim područjima površine na Marsu, a na drugima ne”, rekao je suautor studije Joe Levy.

Pročitaj i ovo    
Podijeli 27 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani