Znanstvenici su novom studijom otkrili da depresivni ljudi jedu puno više čokolade, ali nisu baš sigurni zašto

Ovime se otvara mogućnost korištenja čokolade kao prirodnog lijeka za depresiju

Crna čokolada
FOTO: Lee McCoy/Flickr

Mislite da jedete čokoladu jer je tako fina i ukusna ali nova studija tvrdi da je razlog zašto u njoj uživamo malo drugačiji. Studija, koja će biti objavljena za koji dan u časopisu American Medical Association, našla je vezu između pojačane potrebe za čokoladom i depresije. Za čokoladu se misli da vodi poboljšanju raspoloženja i puno je studija do sada proučavalo postoji li uistinu veza, piše Livescience.

Rezultati najnovije studije pokazali su da depresivniji ljudi konzumiraju znatno više čokolade nego osobe bez simptoma depresije. Veza između rasploženja i depresije specifična je za čokoladu više nego za druge vrste hrane koje bi mogle utjecati na raspoloženje kao kofein, masti, ugljikohidrati i energetska hrana( a svi su uglavnom sastojci čokolade).

Potencijalan prirodan lijek za depresiju

“Naša studija potvrđuje sumnju da ljudi više jedu čokoladu ako se osjećaju potonulo”, kaže profesorica Beatrice Golomb sa UC San Diego School of Medicine. Studija samo pokazuje da veza postoji ali ne objašnjava zašto. Sudionici studije, njih 930 koji nisu bili na antidepresivima, nisu praćeni tijekom nekoga perioda vremena pa se ne zna da li konzumacija čokolade ublažava ili briše tužno raspoloženje.

Znanstvenici kažu da se otvara puno mogućnosti korištenja čokolade kao prirodnog lijeka za depresiju do ideje da može imati izvjesnu ulogu u upravljanju depresijom. Ako čokolada doista utječe na poboljšanje raspoloženja, ljudi bi je mogli jesti kao samotretman za depresiju. Čokolada sadrži stimulanse koji mogu poboljšati raspoloženje.

Drugi sastojci imaju loš učinak na raspoloženje

Ali ovi su sastojci prisutni u malim količinama od kojih su neki preniski da bi izazvali ikakav efekt. Sastojci u čokoladi, doduše, mogu pojačati proizvodnju serotonina. Oni mogu izazvati upalu u tijelu koja može biti kriva za želju za slatkim i depresiju.

Čokolada sama po sebi možda može poboljšati raspoloženje ali drugi sastojci koji su joj dodani u proizvodnji kao umjetne trans masti mogu ga pogoršati i čak obrnuti učinak na raspoloženje. Potrebno je još studija da se preciznije odredi kako čokolada utječe na raspoloženje i da li izravno utječe na depresiju.