Znanstvenici su uspjeli snimiti jedinog američkog divljeg jagura, zovu ga El Jefe

Posljednju ženku navodno je ubio lovac u Arizoni 1963. godine

ZADNJA IZMJENA: Feb 5, 2016
Foto: Screenshot

U planinana Arizone znanstvenici za praćenje životinja tri su godine pokušavali snimiti jedinog američkog divljeg jagura nazvanog El Jefe.

“Mnogi ljudi nemaju pojma da u Americi postoje jaguari. Zato smo željeli ovim videom potaknuti ljude da se brinu o tim životinjama i podržavaju njihovu zaštitu”, izjavio je Randy Serraglio iz Centra za biološku raznolikost.

Jaguari su davno lutali američkim planinana, no u zadnjih 150 godina ove velike i veličanstvene mačke većinom su istrebljene zbog gubitak staništa ili lovaca.

Posljednja ženka ubijena 1963. godine

Sedmogodišnji El Jefe je jedan od samo četiri ili pet jaguara koji su uočeni u SAD-u u posljednjih 20 godina. Posljednju ženku navodno je ubio lovac u Arizoni 1963. godine.

Chris Bugbee, biolog s Conservation CATalysta tri je godine pratio tragove ovog jaguara te ga je na kraju uspio snimiti uz pomoć prethodno postavljenih kamera.

Iz Centra za biološku raznolikost kažu kako snimka dolazi u ključnom trenutku za očuvanje ove rijetke mačke, kada kanadska rudarska tvrtka predlaže da se na tom područje otvori rudnik bakra s čime se stručnjaci za zaštitu životinja ne slažu.

 

Ana Lonjak Božičević
Novinar
824 članka Više o autoru