Agencija Moody’s objavila je izvješće o Agrokoru; daju im negativne izglede (uz ozbiljna upozorenja)

Zadržali su ocjenu rejtinga za Agrokor na B3

ZADNJA IZMJENA: ožu. 17, 2017
Foto: PIXSELL

Rejting agencija Moody’s objavila je novo, detaljno izvješće o Agrokoru, u kojem je zadržala ocjenu rejtinga za Agrokor na B3, koju joj je dala u siječnju. Agrokoru je ostavila negativne izglede koje iz pozitivnih promijenila u veljači, piše Večernji list.

Agrokorov rejting, koji je snižen u siječnju ove godine, proizlazi iz slabe kreditne sposobnosti, ograničenog generiranja gotovine, kompleksne strukture grupe, ograničene transparentnosti financijskih izvješća, rizika refinanciranja zbog PIK obveznice 20018. godine i toga što je zarada Agrokora koncentrirana na Balkan.

Ističu da je operativna dobit jednaka kamatama

Kažu da bi odnos dobiti duga i operativne dobiti tijekom 2017. mogao skočiti na 6.8 puta. U izvješću iz veljače tu su obvezu smjestili u 2018. godinu. Visina kamata se procjenjuje na 310 milijuna eura, što je posljedica visokih kamata po kojima se Agrokor zaduživao do sada.

U Moody’su ističu da je operativna dobit jednaka kamatama, odnosno da vlasnik koncerna Ivica Todorić sve što zaradi da bankama i ulagačima u obveznice.