Ako ovaj video ne laže, znanstvenici su uspjeli elektrostimulacijom mišića stvoriti osjet dodira u VR-u

Simulira se otpor zida unutar virtualne stvarnosti ili, recimo, težina nekog predmeta

ZADNJA IZMJENA: tra 19, 2017
Foto: YozuTube screenshot

Setovi za virtualnu stvarnost do sada su postali prilično uspješni u tome da zavaraju oči i percepciju prostora korisnika. Čini se da bi se virtualna stvarnost uskoro mogla proširiti i na osjet dodira.

Na tom se polju već radilo, ali novi eksperimenti sa simuliranjem osjeta dodira unutar virtualne stvarnosti mogli bi biti još jedan korak bliže k tome da korisnici VR-a ubuduće mogu i “dodirnuti” predmete koje vide.

Mogu osjetiti težinu predmeta kojeg podignu

Istraživački tim u Hasso Plattner Institutu u Njemačkoj kreirao je sustav koji pomoću niza eletroničkih stimulatora mišića korisniku simulira, na primjer, otpor zida unutar virtualne stvarnosti.

Simulacija dodira ne staje samo kod zidova. Istraživači su uspjeli postići da korisnici, koji na primjer unutar simulirane stvarnosti podignu neki objekt, osjete njegov težinu. Ako je test prikazan u videu realan, ovo bi moglo značiti da bi se VR uskoro mogao početi koristiti u više različitih, iznimno korisnih svrha poput, primjerice, vojnih vježbi, sportskih treninga i vježbi u medicini.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program