Ako ovih dana imate vremena, složili smo popis od 10 igara do 10 eura sa Steama koje bi vas mogle zabaviti

Blagdansko vrijeme bi moglo biti idealno za izgubiti par dana

ZADNJA IZMJENA: pro 28, 2017
Foto: Telegram

Kao i svake godine, najveći digitalni distributer računalnih igara Steam, pokrenuo je svoju Božićnu rasprodaju. Rasprodaje su krenule 21. prosinca ove godine, a većina igara će biti na popustu do 4. siječnja sljedeće godine. Iako Steam nije jedina digitalna platforma za kupnju igara, odlučili smo prokopati ponudu, te odabrati deset igara koje bi smo i sami rado odigrali tijekom praznika.

Na popisu je preko 12.000 sniženih igara, mnoge od njih su snižene tek desetak posto, stoga su najveći popusti na starijim igrama ili igrama koje izdaju nezavisni studiji. Popis igara čija je cijena ispod 10 eura je ogroman, a mi smo se potrudili odabrati najbolje.

Counter Stike: Global Offensive

Cijena: 9,37 eura

Iako je malo vjerojatno da netko tko ima steam nema Counter Strike: Global Offensive, svejedno smo ga stavili na popis, u slučaju da ste ga propustili. Princip igre je jednak kao i prije sedamnaest godina kada je izašao prvi nastavak. Tim sastavljen od terorista se bori protiv protu-terorista, a jedna runda traje 90 sekundi. Teroristi imaju zadatak postaviti bombu, koja mora eksplodirati, dok ih protu-teroristi moraju zaustaviti.

Pobijediti se može i ako se ukloni cijeli protivnički tim. Na kraju svake runde, timovi dobivaju određenu količinu novca, s kojom mogu kupovati oružje za sljedeću rundu. Svota ovisi o tome tko je pobijedio i kako, a konačni pobjednik je onaj koji dođe do 16 od 30 ukupno pobijeđenih rundi. Svaki igrač ima i svoj rang, odnosno čin, koji dobiva sukladno svojim performansama u igri.

Euro Truck Simulator 2

Cijena: 4,99 eura

Iako će se možda koncept Euro Truck Simulatora 2 na prvu činiti iznimno dosadnim, gaming zajednica tvrdi kako ova igra ima gotovo pa terapeutski i opuštajući učinak. Vozeći kamion diljem prometnica Europe, igrač mora prevoziti razne terete, za koje dobiva virtualne novčane nagrade. Novac se može iskoristiti za kupnju novog kamiona ili dodataka, ali i za proširivanje kompanije.

Igra ima i neke elemente realnosti, poput pospanosti vozača, stoga se nakon određenog broja sati mora stati, te odspavati. Moguće je napraviti i nesreću, ali i platiti kaznu za prebrzu vožnju. Budući da su blagdani, vjerojatno bi bila dobra ideja odmoriti se, a mnogi komentari na Steamu ističu njen relaksirajući učinak.

Age of Empires II HD

Cijena: 4,99 eura

Klasični Age of Empires II nedavno je dobio svoju remasteriranu verziju, koja podržava veće rezolucije modernih računala, stoga mu je Microsoft odlučio nadodati “HD” u naziv. Ako ste ovu igru igrali prije, vjerojatno, desetak ili dvadesetak godina, neće vam trebati puno pojašnjenja.

Za slučaj da niste, radi se o strategiji u kojoj igrač upada u ulogu vladara naroda, te ga kroz igru tehnološki i sociološki razvija i brani od napada drugih naroda. Iako igra nije toliko kompleksna kao primjerice Sid Meierov Civilization serijal, AoE nudi odličan balans kompleksnosti, igrivosti i zabave. Igrači mogu birati između 18 različitih naroda, koje vode kroz tisuće godina njihove povijesti.

Star Wars: Battlefront 2 (onaj dobar, iz 2005. godine)

Cijena: 9,99 eura

Nedavno izašli novi nastavak Star Wars igara, jednakog Battlefront 2 naziva, nije prošao s previše hvale. Gotovo svi koji su igrali igru ostali su razočarani ogromnim preprekama za napredak u igri. Najrealni način za otključavanje nekog popularnijeg lika poput Darth Vadera bio je realno kockanje, zbog čega su i neke države EU pokrenule zabranu te funkcije unutar igre.

Klasični Battlefront 2 mnogo je jednostavnija igra, u kojoj se igrača ne prisiljava na kupnje putem mikrotransakcija. Unatoč tome, igra iz 2005. godine ima više funkcija nego njen noviji pandan. Najbolja stvar od svega je što je Disney odlučio ponovno oživiti servere, stoga je moguće čak i igranje online protiv drugih igrača.

Terraria

Cijena: 4,99 eura

Terraria je 2D akcijska avantura, koja igraču daje pregršt slobode zbog sandbox načina igre koji nije linearan. Igra se bazira na istraživanju, gradnji i sukobu s neprijateljima. Dizajnom, neodoljivo podsjeća na 16-bitne igre iz doba Super Nintenda, stoga već tu dobiva bonus bodove za nostalgiju.

Način igre neodoljivo podsjeća na Minecraft, budući da igrači moraju tragati za sirovinama, koje potom mogu iskoristiti za gradnju skloništa ili izradu novog oruđa ili oružja. Za razliku od Minecrafta, koji s vremenom može postati previše fokusiran na borbu, Terraria je tijekom cijele igre fokusirana na istraživanje i stvaranje. Budući da igra nema konkretnu priču niti zadatke, na igraču je da sam odluči što će raditi, te kako će to raditi.

South Park™: The Stick of Truth™

Cijena: 7,49 eura

Prošli nastavak South Park igara igrača smješta u svijet Trey Parkera i Matt Stonea. Igrač se društvu iz South Parka pridružuje kao “novi lik” u školi, s krajnjim ciljem postajanja cool djeteta. Međutim, u gradiću u Coloradu se događa velika bitka između vilenjaka i ljudi oko čarobnog Stick of Trutha, odnosno štapa istine.

“Novi lik” se sa raznim oružjima upušta u borbu protiv patuljaka, hipija, nacista i ostalih sila zla. U njegovoj borbi ga prate i glavni likovi serije, Cartman, Stan, Kyle i Kenny, kao i prepoznatljiv South Park humor. Međutim, ako “novi lik” ne uspije doći do štapa istine, cijela škola će ga proglasiti luzerom.

The Talos Principle

Cijena: 7,99 eura

The Talos Principle, briljantna igra našeg domaćeg developera Croteama, na popustu je čak 80 posto. Radi se o igri prepunoj slagalica i mozgalica, no igra se iz prvog lica, sa tematikom filozofske znanstvene fantastike. Igrač je postavljen u neko nedefinirano vrijeme, prepuno kontradiktornih antičkih ruševina, opremljenih futurističkom tehnologijom.

Stvoritelj pred igrača postavlja niz zagonetki i slagalica, koje s vremenom postaju sve kompliciranije i teže. Na igraču je da zaključi tko je, otkuda je došao, te zašto se upravo on pronašao u ovoj situaciji. Talos Principle je također jedna od boljih igara za igranje u VR-u, no potrebano je jako računalo, te naočale s podrškom za Steam VR.

DiRT Rally

Cijena: 9,99 eura

Iako je DiRT Rally izašla još krajem 2015. godine, do danas nije izašla niti jedna igra koja bi joj mogla parirati po pitanju realnosti fizike rally vožnje. Igrači se mogu utrkivati sa 17 modela automobila na 36 raznih dionica realnih rally lokacija diljem svijeta. Duljina svake dionice iznosi između 4 do 16 kilometara, a zbog svoje realnosti, online zajednica je i dalje veoma živahna.

Igra je međutim, više simulacijskog nego arkadnog karaktera. Nedostaju neki klasični elementi arkadnih utrka poput vraćanja vremena, a staze ponekad znaju biti nemilosrdne. Samo par metara previše, ili možda preoštar kut pri ulasku u zavoj, vaš auto može poslati ravno u drvo pored staze.

Mafia II

Cijena: 7,49 eura

Već je izašao treći nastavak Mafia serijala, a drugi nastavak nastavlja tematiku legendarnog prvog dijela. Igra igrača vraća u doba gangstera, no ne u 1920-e kao prvi nastavak, već u 1940-e i 1950-e. Igra je mješavina linearne priče i igre u kojoj igrač može slobodno istraživati grad. Na prometnicama grada nalazi se pregršt klasičnih vozila iz tog perioda, no u klasičnom Mafia stilu, svi imaju izmišljena imena.

Puno više o samoj radnji radije ne bi smo pisali, budući da je sama priča slične kvalitete kao i ona iz prvog nastavka. Međutim, očekivanja ne bi smjela biti previsoka, budući da prvi nastavak teško ikada može dobiti dostojnog nasljednika. Unatoč svega, Mafia 2 je zabavna igra, no možda prekratka, s par ponavljajućih mehanika koje lako mogu postati dosadne.

BioShock Infinite

Cijena: 7,49 eura

Možda ponajbolju igru s popisa ostavili smo za kraj. Bioshock Infinite prava je poslastica za ljubitelje akcije popraćene odličnom radnjom. Zadnji u nizu Bioshock serijala ponovno je pucačina iz prvog lica, a radnja je smještena otprilike u 1960-e godine, s elementima futurizma.

Radnja se odvija u 1912. godini, u gradu Columbiji, koji lebdi putem ogromnih zračnih brodova i balona. Zbog svoje izolacije od svijeta, unutar grada su se počele stvarati razne frakcije, koje se bore protiv drugih. Zadatak glavnog lika Booker DeWitta je spasiti djevojku Elizabeth, koju 12 godina krije utemeljitelj grada, Comstock. Očekivano, DeWittu će na put stati frakcije, a razlozi zašto ga oni žele zaustaviti će postati poznati kako se radnja razvija.

Ivan Luzar
Telegram autor
1820 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program