Amazon otvara prilično nevjerojatnu trgovinu bez blagajni i redova. Samo uzmete što želite i izađete

Senzorima se detektira što ste uzeli iz dućana i naplati preko računa na Amazonu

ZADNJA IZMJENA: pro 5, 2016
Foto: Youtube/ screenshot

Amazon je upravo otvorio dućan bez redova i blagajni. Amazon Go je prodajni prostor u Seattleu u kojeg kupci jednostavno uđu, uzmu što žele i odu, a artikl koji su uzeli naplati se preko njihova računa na Amazonu, piše the Verge.

Amazon Go se koristi senzorima koji detektiraju što ste iz dućana uzeli. Pri ulasku skenirate aplikaciju na mobitelu, a kada izlazite skeneri identificiraju stvari koje ste uzeli i stave ih na vaš račun kada s telefonom ponovno prođete kroz vrata.

Moći će pratiti kod čega su kupci zastali

Dućan će uz gotove salate i sendviče prodavati većinu stvari koje se i inače mogu kupiti u supermarketu. Prednosti za kupce su prilično očite – nema čekanja ni gnjavaže na blagajni. Amazon će s druge strane moći pratiti kupnje i kretanje kroz trgovinu. Moći će analizirati što su kupci u dućanu primijetili ili što ih je zainteresiralo jer će moći vidjeti kod kojih su artikala stali i što ste podigli s police.

S tim podacima, uz one iz povijesti pretraga na Amazonu, moći će slati prilično točne targetirane reklame kad god su njihovi kupci na internetu. Iako nema blagani i blagajnika, robu neće slagati roboti, tako se ne radi o potpuno automatiziranom dućanu. Pristup beta verziji dućana za sada imaju samo zaposlenici Amazona, a trgovina će za javnost biti otvorena već 2017.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
729 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program