Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Američka vlada objavila okvirni plan za reguliranje kriptovaluta, naziru se tektonske promjene 

Nove smjernice namijenjene su pozicioniranju SAD-a kao lidera u upravljanju ekosustavom digitalne imovine

A man walks past the bitcoin firm Neo&Bee offices on April 3, 2014 in the Cypriot capital Nicosia. The boss of the Bitcoin company has fled abroad days after it suddenly stopped operations, in a blow to the virtual currency's once vaunted prospects on the Cypriot island. AFP PHOTO / YIANNIS KOURTOGLOU / AFP PHOTO / Yiannis Kourtoglou
FOTO: AFP

Bidenova Bijela kuća objavila je okvir kako bi kripto regulacija u SAD-u trebala izgledati. Okvir opisuje načine na koje bi se industrija financijskih usluga trebala razvijati kako bi transakcije bez granica bile jednostavnije, kao i kako suzbiti prevare u prostoru digitalne imovine, izvještava CNBC. U ožujku je Biden pozvao savezne agencije da ispitaju rizike i dobrobiti kriptovaluta i predstave službena izvješća o svojim analizama.

Šest mjeseci su vladine agencije radile na razvoju vlastitih okvira i političkih preporuka za rješavanje šest prioriteta navedenih u izvršnoj uredbi: zaštita potrošača i ulagača, promicanje financijske stabilnosti, suzbijanje nezakonitog financiranja, vodstvo US u globalnom financijskom sustavu i gospodarska konkurentnost, financijska uključenost i odgovorne inovacije. Sve ove preporuke čine prvi cjeloviti pristup čitave vlade regulaciji kripto industrije.

Mjere su prilično oštre

Nove smjernice namijenjene su pozicioniranju zemlje kao lidera u upravljanju ekosustavom digitalne imovine u zemlji i inozemstvu. Jedan odjeljak novog okvira Bijele kuće fokusiran je na uklanjanje nezakonitih aktivnosti u industriji, a čini se da su mjere oštre.

Bijela kuća navodi da će predsjednik procijeniti hoće li pozvati Kongres da izmijeni Zakon o tajnosti banaka, statute protiv dojave i zakone protiv nelicenciranog prijenosa novca kako bi se izričito primjenjivali na pružatelje usluga digitalne imovine, uključujući njenu razmjenu i nezamjenjive tokene.

Silni novci se gube na prevarama

Predsjednik razmatra hoće li povisiti kazne za nelicencirani prijenos novca kako i izmjenu određenih saveznih zakona da bi se Ministarstvu pravosuđa omogućilo procesuiranje zločina protiv digitalne imovine.

U sektoru digitalne imovine kriminal je raširen. Zbog prevara, u kriptovalutama, od početka 2021. godine, izgubljeno je više od milijarde dolara. Prošlog mjeseca 11 ljudi je optuženo zbog sudjelovanja u stvaranju i promicanju lažne kriptopiramide i Ponzijeve sheme koja je prikupila više od 300 milijuna dolara od milijuna malih ulagača diljem svijeta. U veljači, američki dužnosnici zaplijenili su 3,6 milijarde dolara, što je najveća zapljena kriptovaluta ikada, povezanu s hakiranjem kriptomjenjačnice Bitfinex 2016. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više