Američki državni tajnik ima novi, divlji plan. Kini želi zabraniti pristup američkom internetu

Američki državni tajnik izložio je svoj "Clean Network" plan u pet točaka

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: Getty Images

Čini se da je ideja o zabrani TikToka bila samo početak priče. Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je novu inicijativu “Clean Network”, odnosno, “čista mreža”, kojom bi se velikim dijelovima Kine blokirao pristup američkim internetskim stranicama, uslugama i aplikacijama. Pompeova inicijativa dolazi ni tjedan dana nakon što je predsjednik Donald Trump najavio zabranu TikToka u Americi, no na koncu je ipak dopustio Microsoftu pokuša preuzeti tu društvenu mrežu.

“Program Clean Network je sveobuhvatni način na koji će administracija Donalda Trumpa zaštititi privatnost naših građana i intelektualno pravo naših kompanija. Time ćemo ih zaštititi od agresivnih napada zloćudnih aktera, među kojima je i kineske Komunističke partije”, napisao je Pompeo u najavi programa. Pompeo pak ne piše kada će ta inicijativa stupiti na snagu, niti hoće li ona biti obavezna za sve Amerikance. Izvukli smo pet ključnih točaka inicijative.

1. Telekomima se zabranjuje komunikacija

Dio programa je kineskim “nepouzdanim” telekomima onemogućiti povezivost s američkim telekomunikacijskim mrežama. SAD tvrdi da takve kompanije predstavljaju veliku ugrozu američkoj nacionalnoj sigurnosti te da ne bi smjeli dopustiti internacionalne telekomunikacijske usluge između Amerike i Kine.

Trenutno baš nije sasvim jasno kako bi ta zabrana funkcionirala. Postoji mogućnost da se pod time misli zabrana rada kineskim telekomima u Americi, no postoji i mogućnost da bi se time prekinula komunikacija između Amerike i Kine.

2. Bez “nepouzdanih” kineskih aplikacija u američkim trgovinama

Sljedeća točka je uklanjanje “nepouzdanih” kineskih aplikacija iz američkih trgovina aplikacijama, pod kojima se misli na Appleov App Store i Googleov Play Store. “Kineske aplikacije ugrožavaju našu privatnost, šire viruse, propagandu i dezinformacije. Osobni i poslovni podaci Amerikanaca i američkih tvrtki na mobitelima moraju biti zaštićeni od krađe kineske Komunističke partije”, stoji u obrazloženju.

3. Američke aplikacije neće smjeti biti na kineskim mobitelima

Slijedi Clean Apps dio programa u kojem se onemogućuje kineskim mobitelima predinstalaciju američkih aplikacija. Dakle, prvi prvom paljenju mobitela, prije nego što ga konfigurira korisnik, na mobitelu ne bi smjelo biti nikakvih aplikacija američkih developera. Ukinula bi im se i mogućnost da svoje aplikacije objavljuju na kineskim trgovinama.

Pompeo u toj točki spominje kineskog tehnološkog giganta Huawei, kojeg je okarakterizirao kao “granu kineske špijunske države”. Takva karakterizacija je u skladu s prijašnjim američkim optužbama na račun Huaweija, kojeg su opisali kao alat kineske vlade za špijuniranje. Huawei je u nekoliko navrata odbacio te tvrdnje.

“Kompanije bi trebale ukloniti svoje aplikacije iz Huaweijeve trgovine aplikacijama, kako bi se osiguralo da ne surađuju s kompanijom koja zlorabljuje ljudska prava”, piše Pompeo.

4. Amerikanci neće smjeti koristiti kineske cloud poslužitelje

Pompeo također traži zabranu pohrane podataka na kineskim cloud poslužiteljima. Kaže da bi se time zaštitili najosjetljiviji privatni podaci korisnika i kompanija, uključujući i znanstvena istraživanja povezana s koronavirusom. Konkretno, Pompeo spominje kompanije Alibabu, Baidu i Tencent.

5. Kini se zabranjuje pristup podmorskim kabelima

Posljednja točka Pompeovog programa odnosi se na podmorske kablove koji spajaju Ameriku s ostatkom svijeta. “U suradnji s našim međunarodnim partnerima, osigurat ćemo da se Kini onemogući pristup podmorskim kablovima koji spajaju našu državu sa svijetom. Time ćemo onemogućiti špijuniranje na jednoj golemoj skali”, piše Pompeo. Kako će to točno Pompeo postići također nije jasno. Ne zna se ni tko su spomenuti međunarodni partneri.

Ivan Luzar
Telegram autor
1792 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program