Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Američki Fed najavio rast kamatnih stopa zbog inflacije, odmah se srozale cijene dionica na Wall Streetu

Najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on November 4, 2019 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks added to records early Monday, boosted by optimism over US-China trade talks, while McDonald's retreated on an executive shakeup. Analysts cited remarks from US Commerce Secretary Wilbur Ross that "phase one" of the trade agreement between Beijing and Washington was on track."The news seems to be getting good," J.J. Kinahan, chief market strategist at TD Ameritrade, said of the trade developments. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica znatno pale, nakon što je nekoliko čelnika američke središnje banke najavilo da bi zbog visoke inflacije Fed mogao povećati kamatne stope već u ožujku. Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,49 posto, na 36.113 bodova, dok je S&P 500 pao 1,42 posto, na 4.659 bodova, a Nasdaq indeks 2,51 posto, na 14.806 bodova.

Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora skliznuo 2,7 posto, a oštro je pao i Nasdaq indeks, koji je puno tehnoloških dionica. Taj je sektor vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, a jučer je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da bi se ključne kamate mogle povećati već u ožujku.

Borba protiv inflacije

Dan prije objavljeno je da je inflacija u SAD-u u prosincu prošle godine dosegnula 7 posto, najviše u gotovo četiri desetljeća, a već tjednima iz Feda poručuju da će poduzeti što je potrebno da se inflacija ne ukorijeni.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed tiskao svježi novac i držao kamate rekordno nisko kako bi potaknuo oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je već u prosincu ubrzao ukidanje programa kupnje obveznica, a sada iz središnje banke poručuju da bi u ožujku mogli povećati ključne kamate. Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Objava kvartalnih izvješća

Osim monetarne politike, u fokusu ulagača bit će idućih tjedana poslovni rezultati kompanija, s obzirom da u petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 22,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.563 boda, a frankfurtski DAX 0,13 posto, na 16.031 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,50 posto, na 7.201 bod.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više