Barack Obama krenuo u kampanju za izglasavanje Trans-Pacifičkog partnerstva u Kongresu

Pred Obamom je zahtjevan posao pribavljanja glasova za ratifikaciju

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2015
Foto: AFP

Nakon što je u ponedjeljak postignut dogovor o Transpacifičkom partnerstvu između Sjedinjenih Država i 11 zemalja pacifičkog prstena, američki predsjednik Barack Obama krenuo je u kampanju za pridobivanje podrške u Kongresu, piše Reuters.

Obama je pozvao poljoprivrednike da pritisnu zakonodavce na podržavanje Trans pacifičkog partnerstva u Kongresu, zbog toga što će sporazum stimulativno djelovati na trgovinu i investicije na brzorastućim tržištima uključenih zemalja.

Iako još nije posve jasno tko će biti najveći dobitnici i gubitnici TPP-a, dosta republikanaca je zabrinuto zbog utjecaja koji će sporazum imati na američku poljoprivredu i industrije duhana i lijekova. Trans-Pacifičko partnerstvo jedan je od najvećih trgovinskih sporazuma u povijesti, a pristaše tvrde da će potaknuti gospodarski rast u svim uključenim zemljama.

Protivnici sporazuma pak, među je i priličan broj Amerikanaca, strahuju da će potpisivanje sporazuma potaknuti gubitak poslova u SAD-a u korist zemalja u razvoju. Problematičnim smatraju i to što su detalji petogodišnjih pregovora i dalje obavijeni velom tajne.

Obamini saveznici za TPP su republikanci

Unatoč glasnim protivnicima sporazuma, Obama je prilično optimističan u pogledu dobivanja potpore u Kongresu koji kontroliraju republikanci. “Privest ćemo ovo kraju i to će za nas biti veliki uspjeh, osigurati da 40 posto svjetske ekonomije funkcionira prema pravilima koje nam ne mogu naškoditi”, rekao je Obama američkim biznismenima i poljoprivrednicima okupljenima u ministarstvu poljoprivrede.

Obama će morati osigurati potporu republikanaca ako želi u Kongresu neutralizirati skepsu članova njegove demokratske stranke. Bernie Sanders, kandidat za predsjednika Demokratske stranke postizanje sporazuma komentirao je za Reuters riječima: “Opet su pobijedili Wall Street i korporacije,” podsjećajući da su slični trgovinski sporazumi poput NAFTA-e i CAFTA-e Amerikance koštali milijune radnih mjesta.

Ipak, i među republikancima ima skeptičnih. Rane reakcije zakonodavaca nisu tako ohrabrujuće, pogotovo dok se čekaju detalji o sporazumu.

Vođa većine u Senatu i republikanac Mitch McConnell izjavio je da vidi “nekoliko problematičnih dijelova”, a predsjednik Senatovog odbora za financije (također republikanac) Orrin Hatch rekao je da bi Obamina administracija mogla “izgubiti priličan broj glasova republikanaca”. Hatch naime, kaže kako je greška to što američki pregovarači nisu osigurali dvanaestogodišnji monopol za proizvođače bioloških lijekova nove generacije i smatra da o tom dijelu sporazuma treba iznova pregovarati.

Obama traži podršku poljoprivrednika

Senator Sjeverne Karoline Richard Burr koji dolazi iz države koja se bavi uzgojem duhana uzrujan je zbog regulative usmjerene na pravna sredstva s kojima raspolažu proizvođači duhana za borbu protiv antipušačkih zakona i smatra da administracija neće dobiti potreban broj glasova iz poljoprivredne zajednice.

Obama se putem radijskog programa koje je prenijelo 400 radio postaja obratio poljoprivrednicima i uvjeravao ih da će im sporazum omogućiti rast prodaje govedine u Japanu i Vijetnamu te zatražio njihovu podršku za izglasavanje sporazuma u Kongresu.

Upozoravaju na problem s manipulacijama valutama

Zakonodavci prizvodnih regija koji su se opekli na prijašnjim sporazumima o slobodnoj trgovini kritiziraju nedostatak mehanizama kojima će onemogućiti druge države da devalvacijom valuta učine svoj izvoz jeftinijim.

U tom pogledu, Obama je kazao da je dobar početak to što su se zemlje TPP-a postignule dogovor oko regulacije i načina na koji će mjeriti manipulacije valutama.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program