Američki regulatori kaznili najveću talijansku banku sa 235 milijuna dolara, uhvatili su ih da ne prijavljuju pranje novca

Intesa Sanpaolo prikrila je više od 11 milijardi dolara transakcija

ZADNJA IZMJENA: pro 15, 2016
Foto: AFP

Američki regulatori kaznili su talijansku bankarsku grupaciju Intesa Sanpaolo sa 235 milijuna dolara, piše Financial Times. Banka je kažnjena zbog kršenja regulative o sprečavanju pranja novca i zakona o bankarskoj tajni.

“Osoblje koje je trebalo voditi brigu o usklađenosti s propisima potpuno je podbacilo u monitoringu transakcija”, napomenuo je u četvrtak Alistair Gray iz vladine agencije za regulaciju financijskih usluga u New Yorku, i navodi da je došlo do ozbiljnih propusta u uočavanju i prijavljivanju sumnjivih financijskih transakcija koje su uključivale shell kompanije.

Prikrivali 11 milijardi dolara transakcija

Osim toga, agencija je u svojem izvješću navela da je Intesa Sanpaolo, koja je s tržišnom kapitalizacijom od 40,88 milijardi eura najveća talijanska banka, namjerno prikrivala informacije od regulatora

“Istragom je utvrđeno kako je banka prikrila više od 11 milijardi dolara vrijedne transakcije za klijente iz Irana i drugih zemalja koji su u periodu između 2002. do 2006. bili podvrgnuti međunarodnim sankcijama”, stoji u izvješću.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program