Biznis & tech

Američki State Department o Hrvatskoj: Loše pravosuđe i administracija, državne firme pod političkim utjecajem

U izvješću o investicijskoj klimi u Hrvatskoj upozoravaju na probleme koji koče ekonomski razvoj zemlje

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Američki State Department objavio je izvješće o investicijskoj klimi u Hrvatskoj u kojem se upozorava na dobro poznate probleme koji koče investicije, a onda i ekonomski razvoj zemlje.

U izvješću se ističe da je hrvatska ekonomija opterećena predimenzioniranom državnom birokracijom, neefikasnim državnim kompanijama, i niskom razinom regulatorne transparentnosti, što negativno utječe na dolazak stranih investicija.

Potrebna reforma javne administracije i pravosuđa

Doduše, navode da je hrvatska Vlada poduzela određene korake ka smanjenju parafiskalnih nameta i poreza, te pojednostavila procedure za osnivanje poduzeća, ali je isto tako spora u poduzimanju daljnjih koraka ka smanjenju prepreka za investitore, što bi uključivalo reformu javne administracije i pravosuđa.

S druge strane, kao pozitivne karakteristike hrvatske ekonomije navode nisku inflaciju, stabilan tečaj i razvijenu infrastrukturu. Što se tiče sektora zanimljivih za ulaganja, navodi se da su to, povijesno gledano, bili turizam, telekomunikacije, farmaceutika, zdravstvene usluge i bankarstvo. No, sada se pojavljuju prilike i u drugim sektorima, poput vrlo snažnog IT sektora. Navode i da je Hrvatska 2020. uvela vize za tzv. digitalne nomade, čime im je omogućen rad bez plaćanja lokalnih poreza.

Iako je Hrvatska općenito gledano otvorena za strane investicije, te Vlada poduzima određene korake ka njihovu privlačenju – poput financijskih potpora – te se stranim investitorima formalno jamči jednaki tretman kao i domaćima, birokratske i političke prepreke, navodi se u izvješću, i dalje postoje.

Manjak transparentnosti, spora administracija

Kao najveće probleme strani investitori ističu manjak transparentnosti, nepredvidljivost regulatornog okvira za poslovanje, predugo trajanje administrativnih procedura, neefikasnost pravosuđa, izostanak strukturnih reformi itd. To sve, naravno, negativno utječe na investicijsku klimu.

Hrvatsko zakonodavstvo usklađeno je sa zakonodavstvom Europske unije, no usprkos tome, birokracija i regulativa mogu biti vrlo komplicirani i oduzimaju mnogo vremena, navodi se u izvješću State Departmenta. Osim toga, spominju se i problemi sa zemljišnim knjigama. Naime, postoji dio nekretnina koji je u prošlosti, iz raznih razloga, mijenjao vlasnike, bez odgovarajuće dokumentacije, tako da stanje u zemljišnim knjigama nerijetko ne odgovara stvarnom stanju na terenu.

Problemi s vlasništvom nad nekretninama

State Department upozorava da su mnogim pojedincima i kompanijama trebale godine kako bi sudskim putem riješili vlasništvo nad nekretninama, te potencijalnim kupcima savjetuju da se unaprijed uvjere ima li prodavatelj svu potrebnu dokumentaciju kojom može dokazati vlasništvo nad nekretninom.

U izvješću se spominje i veliki broj državnih poduzeća. Navode da je trenutno u državnom vlasništvu 58 poduzeća – ubrojena su ona u kojima je država stopostotni vlasnik, ili ima većinski udio.

Radi se o poduzećima iz raznih sektora, poput infrastrukture, energetike, nekretnina, financija i prijevoza. Ukupno zapošljavaju preko 70 tisuća ljudi te imaju prihode od blizu 10 milijardi američkih dolara. State Department ističe da vlada imenuje članove nadzornih odbora i uprave tih poduzeća, što ih čini podložnima političkom utjecaju.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu