Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Američko gospodarstvo tehnički je uronilo u recesiju. Znači li to kraj agresivnog povećanja kamatnih stopa?

Američki BDP pao je dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on November 4, 2019 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks added to records early Monday, boosted by optimism over US-China trade talks, while McDonald's retreated on an executive shakeup. Analysts cited remarks from US Commerce Secretary Wilbur Ross that "phase one" of the trade agreement between Beijing and Washington was on track."The news seems to be getting good," J.J. Kinahan, chief market strategist at TD Ameritrade, said of the trade developments. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
FOTO: AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli više od 1 posto, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da Fed ubuduće više neće agresivno povećavati kamate, s obzirom da je američko gospodarstvo tehnički uronilo u recesiju.

Dow Jones porastao je 332 boda ili 1,03 posto, na 32.529 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,21 posto, na 4.072 boda, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 12.162 boda. Jučer je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u drugom tromjesečju skliznuo 0,9 posto na anualiziranoj razini, drugo tromjesečje zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Premda neki smatraju da se ne radi o recesiji jer nisu pali svi gospodarski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica je da je BDP pao dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini, što, po uobičajenoj definiciji, predstavlja recesiju.

Suzbijanje inflacije

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta gospodarstva, taj podatak potaknuo je špekulacije da bi američka središnja banka ubuduće mogla biti manje agresivna po pitanju povećanja kamata.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je u srijedu povećao ključne kamatne stope za daljnjih 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

Ulagače je, međutim, ohrabrila izjava predsjednika Feda Jeromea Powella da će daljnji potezi središnje banke ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

Ulagači mirni

U svakom slučaju, ulagači su mirni što se kamata tiče do kraja ljeta jer se iduća sjednica Feda održava tek u rujnu. Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Sinoć su, nakon zatvaranja Wall Streeta, bolje nego što se očekivalo rezultate objavili i tehnološki divovi Amazon.com i Apple, pa su cijene tih dionica znatno porasle. Zahvaljujući tome, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu, pa bi se rast Wall Streeta mogao nastaviti i u petak, treći dan zaredom.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 7.345 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,88 posto, na 13.282 boda, a pariški CAC 1,30 posto, na 6.339 bodova.