Amerika je u prosincu stvorila 148.000 radnih mjesta, dosta manje od očekivanog; stopa nezaposlenosti i dalje rekodno niska

Tijekom cijele 2016. godine stvoreno je više od 2 milijuna novih radnih mjesta

ZADNJA IZMJENA: sij. 5, 2018
Foto: Metropolitan Transportation Authority of the State of New York/Flickr

Povećanje broja radnih mjesta tijekom prosinca prošle godine u Americi je bilo sporije od očekivanoga, no plaće su porasle, a nezaposlenost je zadržana na najnižoj razini od 2000. godine, odnosno 4,1 posto. Američka ekonomija stvorila je 148.000 novih radnih mjesta prema podacima ureda za statistiku rada, osjetno manje od 190.000 koliko su predviđali ekonomisti, prema Bloombergu. Kao glavni krivac pada ističe se zatvaranje oko 20.300 radnih mjesta u maloprodaji, zbog nastavka zatvaranja fizičkih trgovina.

Međutim, prosinac je bio 87. mjesec za redom u kojem su poslodavci zapošljavali više nego davali otkaze. Tijekom cijele 2017. godine, ukupno je stvoreno 2,06 milijuna novih radnih mjesta. Nezaposlenost je pala i među crnačkim stanovništvom, na 6,8 posto.

Općenito, rast plaća je i dalje slab

Fokus izvještaja bio je na rastu plaća, piše Business Insider. Prosječna zarada po satu je povećana za 0,3 posto, što je maleni pomak spram rasta između studenog i prosinca, kada je iznosio 0,2 posto. Na razini cijele godine, zarada po satu je narasla 2,5 posto spram 2016. godine. Umjesto općenitog povećanja plaća, poslodavci nekim radnicima nude drugačije pogodnosti, primjerice boravak za djecu unutar poslovnog prostora ili plaćanje za vrtić dok su im roditelji na poslu.

Nakon pregšrt najava o bonusima nakon usvajanja porezne reforme Donalda Trumpa, analitičari tvrde da će morati proći još neko vrijeme dok se povećanje plaća proširi i na niže rangirane poslove. “Ne očekujte previše utjecaja porezne reforme na povećanje plaća u skorije vrijeme”, izjavio je Andrew Chamberlain, glavni ekonomist tvrtke za ekonomiska istraživanja Glassdoor.

Neki sektori su u velikom uzletu

Prema pisanju New York Timesa, postoje indikacije kako će se veći porast plaća dogoditi uskoro. U područjima u kojima je nezaposlenost niža od nacionalnog prosjeka, stopa porasta plaća se povećava. “Primjerice, gradovi koji imaju stopu nezaposlenosti ispod 3,5 posto, doživljavaju rast plaća od 4 posto na godišnjoj razini”, rekao je Ian Shepherdson, glavni ekonomist tvrtke Pantheon Macroeconomics za NYT.

U zadnjih par mjeseci, građevinski i proizvodni sektori su u uzletu, a poslovi srednje stručne spreme su u padu. Zanimljivo je kako je rudarstvo također zabilježilo sasvim solidan porast, usprkos padu broja radnih mjesta unutar tog sektora. Trump je u svojim izjavama više puta obećao kako će broj zaposlenih u tim sektorima rasti, stoga će ovaj rast imati veliku političku težinu za njegovu administraciju.

Ivan Luzar
Telegram autor