Biznis & tech

Analitičar Šonje komentirao je Moody’sov izvještaj; kaže da baš i nema podloge za nastalu euforiju

Prenosimo kratki komentar koji je objavio cijenjeni ekonomist

Šonje ka
FOTO: Vjekoslav Skledar

Kako smo pisali jutros, svjetska kreditna agencija Moody’s poboljšala je prognoze za Hrvatsku s negativnih na stabilne. Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen je, no, kako izvještavaju mediji, promjena kreditnih izgleda prvi je pozitivni pomak hrvatskog kreditnog statusa od 2007. godine. Nešto kasnije, ekonomski analitičar Velimir Šonje na Facebooku je objavio komentar koji počinje rečenicom “Budimo realni, sorry”. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Objave o rastu BDP-a (3,4 posto zadnji kvartal 2016. u odnosu na zadnji kvartal 2015.) i promjenama rejtinga (Moody’s je jučer objavio da izgledi više nisu negativni nego stabilni) neke ljude potiču na ushićenje. Načitao sam se i naslušao puno nabrijanih objava zadnjih dana.

Međutim, Hrvatska je i dalje ona ista, u EU razmjerima zaostala, sporovozna i političkom ludošću natopljena zemlja u kojoj se svako stršanje, kreativnost, inicijativa i thinking outside the box sijeku u korijenu.

‘Stabilnost u letargiji malo prekinuta nekim rastom’

Budimo realni. Prvo, Moody’s je samo rekao da su nam izgledi stabilni, ne više negativni. Ne prijeti pad rejtinga, nego su stvari stabilne. Kažu da nam je javni dug i dalje latentna prijetnja koja se vidi i kada nam ide dobro. Dakle, imamo stabilnost u letargiji koja je malo prekinuta nekim rastom.

Drugo, rast BDP-a ne govori mnogo kada se gleda u odnosu na razdoblje pred godinu dana. Trenutni momentum BDP-a mjeri se tako da se gleda promjena u odnosu na prethodni kvartal, iz čega se isključe sezonski utjecaji.

Kada se stvari tako (ispravno) gledaju, onda se vidi da smo u okviru EU prilično prosječni, dok našoj slavenskoj i baltičkoj braći, čiji se stupići nalaze u desnom dijelu slike, i dalje možemo samo mahati pa-pa, i dalje tužno gledajući u njihova leđa. Jedini je problem što to i dalje gotovo nitko ne vidi.

Sorry.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu