Analiza: Odlazi li BAT zbilja iz Hrvatske? Ovo je primjer kako loš porezni sustav rastjeruje investitore

Vuk Vuković za Telegram: Ako smo već uspjeli privući investitora, što nam inače ide teško, onda ga nema smisla otjerati

ZADNJA IZMJENA: ruj 17, 2020

Poduzetnici već godinama kao jedan od ključnih problema ističu nepredvidivost poreznog sustava u Hrvatskoj, što im onemogućuje kvalitetno planiranje. Takvo okruženje nepovoljno utječe na investicije, pa investitori uglavnom zaobilaze Hrvatsku, što negativno utječe na ekonomski rast i (ne)zaposlenost.

Posljednja žrtva takvog okruženja mogao bi biti British American Tobacco (BAT), duhanska multinacionalka, koja je prije otprilike pet godina od Adrisa kupila Tvornicu duhana Rovinj te se nakon toga prometnula u jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj.

BAT u Hrvatskoj zapošljava 1600 ljudi

Već se mjesecima, od ožujka ove godine, priča da bi BAT mogao zatvoriti svoje operacije u Hrvatskoj. Trenutno, osim tvornice u Kanfanaru koja je jedna od najmodernijih u regiji, imaju i tvornicu za preradu duhana u Virovitici. BAT u Hrvatskoj direktno zapošljava oko 1600 radnika.

Osim toga, uz njihovo poslovanje vezano je i 400 kooperanata, uzgajivača duhana iz Podravine koji bi također bili pogođeni povlačenjem BAT-a iz Hrvatske.

Nepredvidivost i nepravednost poreznog sustava

Iako se iz BAT-a nisu željeli službeno očitovati o razlozima zbog kojeg razmatraju odlazak, poznavatelji prilika u ovom sektoru kažu da su im problem dvije stvari – nepredvidivost uvjeta poslovanja i, prema njihovom mišljenju, nepravedan sustav oporezivanja duhanskih proizvoda.

Naime, trošarine se u Hrvatskoj podižu bez ikakvog plana, odluke uglavnom ovise o tome koliko novca nedostaje u proračunu. Ne postoji trošarinski kalendar kao što je to uobičajeno u razvijenim zemljama, što bi kompanijama omogućilo da unaprijed znaju kada može doći do povećanja trošarina, te tako lakše planiraju poslovanje i izbjegnu uglavnom neugodna iznenađenja.

Grijani duhan manje oporezovan od klasičnih cigareta

Osim toga, posljednjih godina sve su popularniji proizvodi tzv. grijanog duhana koji zauzima sve veći dio tržišta. Trenutno je tržišni udio oko pet posto, no snažno raste. Prodaja grijanog duhana 2019. porasla je za oko 250 posto, a ove godine očekuje se porast od oko 200 posto.

No ono što muči proizvođače jest da je grijani duhan manje je oporezovan u odnosu na klasične cigarete – ima oko 3,5 puta manje trošarine od cigareta.

Država od jednog pakiranja grijanog duhana dobije 4,88 kuna, dok od pakiranja najjeftinijih cigareta trošarina iznosi preko 16 kuna. S obzirom na to da na kioscima oboje ima otprilike istu cijenu, zarada za uvoznika proizvoda grijanog duhana je daleko veća u odnosu na proizvodnji klasičnih cigareta, što BAT-u koji u Hrvatskoj ima proizvodnju, naravno, stvara štetu.

U posljednje tri godine, kada se pogledaju najjeftinije cigarete, trošarine su porasle za 2,80 kuna, dok za grijane duhane sve do travnja ove godine nije bilo porasta – tada su podignute za 1,22 kune. Sve to navelo je BAT da razmotri gašenje svojeg poslovanja, iako su u zadnjih pet godina s investiranih oko 4,7 milijardi kuna, bili jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj.

Vuk Vuković: Ovo je loša poruka svim investitorima

Ekonomist Vuk Vuković kaže da se radi o puno širem problemu i da su problemi s kojima se susreće BAT loša poruka i svim ostalim investitorima.

“Zbog političkih odluka i neefikasnog poreznog sustava oni su prisiljeni razmišljati o zatvaranju, a s obzirom na dosadašnja ulaganja to sigurno nije laka odluka. Ako smo već uspjeli privući investitora, što nama inače ide dosta teško, onda ga nema smisla ovakvim potezima otjerati. Nije to pitaje samo BAT-a, nego i svih ostalih investitora kojima se šalje loša poruka”, kaže Vuković.

Osim toga, Vuković upozorava da bi porezni sustav trebao biti stabilan i predvidiv, da se promjene ne događaju često, a ako se i događaju da se ide u smjeru rasterećenja.

Inače, danas se priopćenjem oglasio i AR Packaging, bivša Istragrafika, koja radi pakiranja za BAT-ovu tvornicu u Kanfanaru i čije poslovanje uvelike ovisi o tim poslovima. Objavili su da bi im zatvaranje BAT-ove tvornice, koja im je najveći kupac, negativno utjecalo na poslovanje i realizaciju planova – investicijskog ciklusa vrijednog 5 milijuna eura s kojim su započeli prošlog mjeseca.

Marko Repecki
Telegram autor
108 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program