Biznis & tech

Apple će koristiti Tesline baterije u svojoj solarnoj elektrani. Dio je to njihovog ambicioznog ekološkog plana

Apple želi postati ugljično neutralna kompanija do 2030. godine

FOTO: Apple

Apple je najavio gradnju velike baterije u sklopu solarne elektrane u čijoj su gradnji sudjelovali još 2015. godine. Ono što Apple nije podijelio je tko im je partner u izgradnji te goleme baterije, no portal The Verge saznaje kako su suradnju za taj projekt sklopili Apple i Tesla. Tesla inače ima bogato iskustvo u gradnji takvih golemih baterija za energetski sustav, pa se tako još 2017. godine Elon Musk kladio s australskom vladom da će takav sličan pogon izgraditi unutar 100 dana, a ako ne uspiju, baterija će biti besplatna. Musk je pobijedio u toj okladi.

U novom pogonu, koji će pohranjivati 240 megawatt-sati električne energije, nalazi se 85 Teslinih litij-ionskih “megapackova”, koji će služiti za opskrbljivanje Appleove središnjice u gradu Cupertinu. Projekt je dobio zeleno svijetlo prošle godine, sudeći prema dokumentima koji su predani Odboru supervizora okruga Monterey. Šef planiranja okruga Monterey potvrdio je za The Verge kako će Apple koristiti Tesline baterije.

Apple i Tesla nemaju baš neku povijest suradnje

Tesla je formalno najavila baterijski sustav megapack 2019. godine, a svaki jedan takav modul ima kapacitet od tri megawatt sata. Oni se potom mogu spajati u puno veće sustave, poput ovog za Apple od 240 megawatt-sati. Iz Applea kažu kako je riječ o jednom od najvećih takvih sustava u SAD-u, te da bi taj sustav mogao opskrbljivati 7000 kućanstava s električnom energijom jedan cijeli dan.

Praktički, taj baterijski sustav omogućit će Appleu pohranjivanje višak električne energije koju generira ta solarna elektrana snage 130 megawatta, kako bi se ta energija mogla koristiti u vremenima veće potrošnje ili kada elektrana zbog mraka ili vremenskih prilika ne generira dovoljno energije. Izgradnja ovakvih sustava dio je Appleovog ekološkog plana u kojem žele postati kompanija koja ne generira zagađenje do 2030. godine.

Apple i Tesla baš i nemaju neku povijest suradnji, osim što je poznato kako jedna drugoj “kradu” zaposlenike. Jedna od zabavnijih epizoda u njihovoj povijesti je ona iz 2018. godine kada je Musk htio Appleovom izvršnom direktoru predložiti ideju kupnje Tesle, no Tim Cook mu je naprosto odbio poziv.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu