Apple je sinoć predstavio nekoliko novih stvari: ovo je 8 najbitnijih

Predstavili su dva nova sata, dva nova iPada i neke nove usluge

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Foto: Apple

Apple je sinoć održao prezentaciju svojih novih proizvoda, nazvanu Time Flies. Premda su se neki nadali da će predstaviti nove modele iPhonea, jer je prošlo godinu dana od predstavljanja iPhonea 11, to se nije dogodilo. Kompanija je zato pokazala dva nova Apple Watcha i dva nova iPada.

Ostale stvari koje su predstavili bile su softverski proizvodi, poput nove Apple One pretplate i Fitness+ usluge. Izvukli smo bitno.

1. Apple Watch Series 6

Apple je predstavio novu generaciju svog pametnog sata, Apple Watch Series 6. Najveća novost je dodatak senzora za mjerenje zasićenosti kisika u krvi. Tvrde da mjerenje traje samo 15 sekundi, istovremeno koristeći crveno i infracrveno svjetlo. Poručili su da će sklopiti partnerstva sa zdravstvenim kompanijama kako bi istražili može li taj senzor pomoći u otkrivanju COVID-19.

Ugrađen je novi procesor, S6, koji je ustvari dvojezgreni procesor baziran na procesoru A13 Bionic koji se nalazi u iPhoneu 11. Ekran i cijeli eksterijer sata ostali su uglavnom nepromijenjeni. Apple tvrdi da je ekran dva i pol puta vidljiviji vani na suncu, te da je senzor visine (altimetar) sada uvijek aktivan.

Dodane su i nove boje, plava za aluminijsko kućište, te siva i zlatna boja za kućište izrađeno od nehrđajućeg čelika. Po prvi puta dostupna je crvena verzija sata, koja spada u Appleovu Product Red kategoriju proizvoda. U najjeftinijoj izvedbi, cijena Watcha kreće od 399 dolara za model samo s GPS-om i aluminijskim kućištem. Kao i na Series 5, novi Series 6 podržava trajno upaljen ekran. Dakle, nije potrebno podići zapešće ili ga okrenuti da bi se ekran upalio. Doduše, ako upalite tu opciju, ona troši bitno više baterije.

2. Prvi puta: jeftiniji Apple Watch

Poput iPhonea, Apple Watch je prvi puta dobio novu, jeftiniju verziju. Premda dijeli mnogo bitnih karakteristika sa Series 6, jeftiniji Watch SE nema neke naprednije funkcije. Za 120 dolara manje, odnosno za 279 dolara, kupci će morati odustati od uvijek upaljenog ekrana, mjerenja ECG-a te senzora zasićenja kisika u krvi koji je debitirao na Series 6.

Procesor je također slabiji, a riječ je o prošlogodišnjem S5 procesoru koji je pogonio Series 5. Ipak, Apple tvrdi da novi Watch SE ima dvostruko bolje performanse od Watcha Series 3, koji je predstavljen u rujnu 2017. godine. Što se dizajna tiče, SE je iznimno sličan Seriesu 4, koji je izašao u rujnu 2018. godine. No, ako je i Watch SE preskup, Apple će nastaviti prodavati Series 3, čija cijena sada počinje od 199 dolara.

3. Satovi bez punjača

Iz Applea kažu kako novi satovi neće dolaziti s adapterom za punjenje. Tako žele, tvrde, smanjiti svoj utjecaj na okoliš, odnosno na smanjenje elektroničkog otpada. Premda nedostaje adapter, uz sat će se i dalje isporučivati magnetski kabel za punjenje, s kojim se može puniti preko bilo kojeg drugog USB-a, bilo da se radi o punjaču ili nekom (starijem) Apple laptopu. Već dugo se priča kako će Apple ove godine prestati isporučivati adaptere i uz iPhone, no o tome ćemo više saznati na prezentaciji novog iPhonea, vjerojatno u listopadu.

4. Stigao je novi iPad Air

Jučer je predstavljen i novi iPad Air, čiji je dizajn sada vrlo sličan iPadu Pro. Dakle, ekran je veći, prostire se gotovo od ruba do ruba, a bočne stranice više nisu zaobljene. Ekran sada broji 10,9 inča s rezolucijom od 2360 x 1640. Budući da je Apple razvukao ekran gotovo do samih rubova, na kućištu nije ostalo prostora za senzor otiska prsta (Touch ID). Premda bi možda bilo očekivano da će Apple u iPad Air ugraditi senzore za prepoznavanje lica Face ID, koji su sada već tradicionalni na iPhoneima, Apple se odlučio na drugo rješenje.

Senzor su, naime, ugradili u gumb za paljenje koji je i dalje smješten na gornjoj stranici uređaja. Time je to postao prvi iPad koji ima biometrijske senzore ugrađene u tipku za paljenje. Znači li to da bi korisnici iPhonea u sljedećim generacijama mogli dobiti istu opciju kao alternativu Face ID-ju? Još ne znamo, no moguće je. Procesor je unaprijeđen na A14 Bionic, koji prema tvrdnjama Applea nudi 40 posto bolje performanse naspram prošlogodišnjeg Aira.

Uz dizajn, novi iPad Air je preuzeo još jednu bitnu stavku od iPad Proa. Vremešni Lightning port, utor za kabel koji se nalazi na iPhoneima još od iPhonea 5, zamijenjen je sada standardnim USB-C utorom, koji se nalazi na većini mobitela i na sve više laptopa. Dakle, iPad Air donosi neke bitne funkcije s iPad Proa u jeftinijem paketu, za 599 dolara. Nedostaju mu samo brži ekran s osvježenjem slike od 120 Hz, Face ID i nova Lidar kamera.

5. Osma generacija klasičnog iPada

Osnovni iPad, nazivan i dalje jednostavno iPad, ušao je u svoju osmu generaciju. Dizajn je i dalje isti kao na prošlogodišnjoj verziji od 10,2 inča, a na taj dizajn korisnici su navikli već godinama. Procesor je nadograđen na A12, koji se koristio u prošlogodišnjim iPad Air i iPad mini modelima. Ono što pak nije promijenjeno je Lightning utor na dnu, koji je ove godine promijenjen na novom iPad Airu. Praktički osim procesora, ništa se nije mijenjalo, pa niti cijena. Ona je ostala 329 dolara.

6. Apple fitness usluga

Predstavljena je nova pretplatna usluga koja nudi virtualne fitness treninge, Fitness Plus. Premda je usluga dostupna na iPhoneima, iPadovima i Apple TV-u, Apple tvrdi da joj je temeljna namjena biti na Apple Watchu. Usluga košta 9,99 dolara mjesečno ili 79,99 dolara godišnje, no Apple će kupcima novog sata pokloniti tri mjeseca probnog roka. Korisnici koji će htjeli koristiti ovu uslugu morat će imati Apple Watch, a najstariji podržani je i trenutno najjeftiniji u ponudi, Watch Series 3 koji stoji 199 dolara.

Apple kaže da neke vježbe zahtijevaju samo utege, a većinu je moguće napraviti bez ikakve opreme. Kada se rade vježbe, sat prati razne parametre, poput otkucaja srca, pa će tako moći odmah prikazivati koliko je potrošeno kalorija. Nakon odrađenog treninga, prikazat će se i kratak sažetak treninga. Tijekom vježbanja sat će javljati vježbate li prebrzo ili presporo, kako bi trening bio što efikasniji.

 

7. Apple One pretplata

O jednoj pretplati koja će objediniti sve Appleove pretplate, odnosno digitalne usluge, priča se već dugo. Sinoć su predstavili upravo to, Apple One pretplatu, koja objedinjuje Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, te iCloud uslugu za pohranu. Postoje tri razine usluge: Individual, Family i Premier.

U Individualnom planu, jedan korisnik za 14,95 dolara mjesečno dobiva pristup Apple Musicu, Apple TV Plusu, Apple Arcadeu, te 50 GB pohrane u iCloudu. Family Plan nudi iste usluge za 19,95 dolara mjesečno, no pohranu na iCloudu povisuje na 200 GB. Family Plan može se dijeliti sa šest korisnika. Premier razina usluge je sveobuhvatna, pa nudi pristup Apple Musicu, Apple TV Plus, Apple Arcade, 2 TB pohrane u iCloudu, Apple News Plus i sinoć

Za Appleove korisnike, Apple One pretplata čini se kao dobra ponuda. Individual plan je šest dolara jeftiniji u odnosu na individualne pretplate na sve usluge koje nudi, Family Plan je osam dolara jeftiniji, a Premier Plan nudi uštedu od 25 dolara mjesečno. Sve veći naglasak na usluge je sasvim logičan, budući da je CEO Tim Cook još 2017. godine najavio da će Apple biti sve veći igrač u softverskim uslugama, a ne samo u hardveru.

8. Novi operativni sustavi dostupni su od danas

Na kraju prezentacije Apple je najavio da će danas, 16. rujna, biti dostupne nove verzije njihovih operativnih sustava. Na konferenciji krajem lipnja predstavili su iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 i tvOS 14, a oni će, dakle, biti dostupni danas tijekom dana. Premda su to sjajne vijesti za Appleove korisnike, developeri i nisu baš oduševljeni.

Apple je do sada developerima aplikacija javljao tjedan dana ranije da će lansirati nove operativne sustave. Poslali bi im i finalne verzije OS-a, kako bi oni imali vremena prilagoditi ili dovršiti svoje aplikacije. Premda su aplikacije mogli razvijati za beta verzije OS-a, nekad se greške i bugovi koji rade probleme pojedinim aplikacijama ne riješe sve do finalne verzije operativnog sustava. Ovime su developeri do sada dobivali i tjedan dana za implementaciju novih funkcija predstavljenih na Apple Eventima.

Uz to, iz Applea svaku aplikaciju moraju ručno odobriti, što naravno, traje neko vrijeme. Developeri su do sada imali tjedan dana da pošalju finalne verzije svojih aplikacija prilagođenih novom operativnom sustavu, a Apple bi imao i dovoljno vremena za odobrenje aplikacija. Sada se taj proces produljuje, što nekima zadaje probleme.

Ivan Luzar
Telegram autor
1792 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program