Biznis & tech

Apple koji do sada i nije imao tolike probleme zbog nestašice čipova, najavljuje smanjenje proizvodnje iPhone 13 modela

Apple je morao smanjiti planiraju proizvodnju za 11 posto

Nestašica čipova uzrokovat će probleme u proizvodnji iPhonea 13 jer Apple ne može nabaviti dovoljno dijelova za postizanje svojih ciljeva proizvodnje, piše Bloomberg. Apple je u posljednjim mjesecima ove godine planirao proizvesti 90 milijuna iPhonea, no zbog problema s dobavljačima Broadcomom i Texas Instrumentsom, ciljeve su smanjili za 11 posto, na 80 milijuna iPhonea.

Premda procesor A15 Bionic, koji se koristi u iPhone 13 i iPhone 13 Pro modelima proizvodi TSMC, u Appleovim mobitelima nalazi se niz komponenti čije čipove proizvode drugi dobavljači. Čipovi koje proizvode Texas Instruments i Broadcom koriste se u nekim ključnim dijelovima mobitela, poput upravljačkog sustava ekrana, laserskog uređaja Face ID, USB povezivosti, bežičnog punjenja i drugih.

Do sada baš i nisu imali problema

Appleov CEO Tim Cook je još tijekom razgovora s investitorima tijekom trećeg kvartala ove godine najavio kako bi kompanija mogla imati problema s dobavljanjem čipova, no rekao je kako će “učiniti sve kako bi se nosili s tim novim okolnostima”. Ipak, čini se da unatoč svim naporima kompanije, Apple ne može dobiti dovoljan broj čipova za proizvodnju.

Apple će vjerojatno s vremenom uspjeti povećati proizvodnju svojih iPhone 13 modela, no ovo smanjenje planirane proizvodnje moglo bi značiti da će se novi iPhone modeli moći sve teže nabaviti, posebice tijekom blagdanskog perioda. Apple je do sada, kako smo pisali krajem kolovoza, bio jedna od kompanija koju nestašica čipova i nije toliko zahvatila kao druge proizvođače, no stvari su se očito sada promijenile.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu