Biznis & tech

Apple šopingira po Europi; kupili su startup za proširenu stvarnost i preuzeli 300 inženjera od tvrtke koja radi čipove

Kupili su startup za proširenu stvarnost Spektral te proizvođača čipova Dialog Semiconductor

FOTO: electricnude/Flickr

Apple je jučer kupio dio kompanije Dialog Semiconductor, europskog proizvođača čipova, i u potpunosti preuzeo danski startup za proširenu stvarnost (AR) Spektral. Spektral inače razvija napredan softver koji pomoću umjetne inteligencije automatski uklanja pozadinu iz videa pa djeluje kao da je video sniman ispred zelenog platna. Apple je Spektral, prema pisanju Fortunea, navodno preuzeo još u prosincu 2017. godine, no danski Børsen je danas prvi pisao o tome.

Apple inače ima naviku ovako potajno kupovati startupove i manje kompanije, o čemu se onda dozna tek nekoliko mjeseci kasnije. A kupnja Spektrala zapravo nije pretjerano iznenađujuća, s obzirom na to čime se bave. Njihova tehnologija, dakle, strojnim učenjem još za vrijeme snimanja potpuno uklanja pozadina pa se može direktno snimati samo neka osoba ili objekt bez da se time morate baviti naknadno, tijekom montiranja. Tehnologija bi se mogla pojaviti u nekim novim iPhone modelima, no vjerojatnije je da će se naći u nekom Appleovom proizvodu za proširenu stvarnost (AR).

Jedan od dugogodišnjih Appleovih partnera

S kompanijom Dialog Semiconductor Apple ima dugogodišnji partnerski odnos. Još je prvi iPhone koristio Dialogove čipove za upravljanje potrošnjom baterije. Temeljem ugovora vrijednog 300 milijuna dolara, Apple preuzima Dialogove patente te oko 300 inženjera (16 posto zaposlenika) koji su do sada radili na Appleovim čipovima. Apple će kroz sljedeće tri godine u Dialog investirati dodatnih 300 milijuna eura, pa će se ukupna investicija povećati na 600 milijuna eura.

Prema pisanju TechCruncha, ovo je najveća Appleova akvizicija po pitanju broja zaposlenih, a svih 300 radnika ostat će raditi u Europi. Do sada nisu nikada iz neke kompanije preuzeli toliko ljudi. Razlog zbog kojeg Apple ulaže u ovu kompaniju je i taj jer drugi proizvođači u Europi jednostavno ne mogu proizvesti dovoljnu količinu čipova za kompaniju poput Applea. Primjerice, britanski Imagination Technologies prodan je prošle godine Kinezima jer Apple više nije koristio njihove usluge, budući da nisu mogli proizvesti dovoljno čipova.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu