Apple sutra lansira Arcade; svoju pretplatu na video igre. Evo što ćete moći igrati za 5 dolara mjesečno

Nova usluga mogla bi postati ozbiljan hit, evo nekoliko detalja

ZADNJA IZMJENA: ruj 18, 2019
Foto: Ilustracija/Apple

Apple Arcade, Appleova usluga pretplate na igranje igara službeno će biti lansirana u četvrtak, 19. rujna. Iako su na svojoj godišnjoj prezentaciji, na kojoj su predstavljali nove proizvode, Arcadeu posvetili svega jednu minutu i pokazali (posve subjektivno) najdosadniju igru na popisu (Frogger in Toy Town), zbog novih informacija o Apple Arcadeu, čini se da će to biti sasvim dobra usluga. Zapravo, djeluje kao da bi to mogla biti usluga na koju će se pretplatiti svi koji na Appleovim uređajima igraju igre. Za 4,99 dolara mjesečno, korisnici će moći otključati popis igara koje nisu dostupne niti na jednoj platformi.

To je, inače, cijena jedne ili maksimalno dvije malo bolje igre za iPhone, a za taj iznos korisnici će sada dobiti pristup cijelom popisu igara, koji bi s vremenom trebao rasti. Igre nemaju reklame, mikrotransakcije, a korisnicima su dostupne i sve nadogradnje i ekspanzije za igre. Ipak, ne radi se o Netflixu za igre, budući da se igre ne streamaju, već se one i dalje skidaju na mobitel, kako biste ih mogli igrati i offline.

Jedna pretplata za šestero korisnika

Na samom početku, Apple Arcadeu će se nalaziti 50 igara, a portal MacRumours izvukao je gotovo kompletan popis. Apple u sljedećih nekoliko tjedana planira doći do broja od barem stotinjak igara, što znači da će svaki tjedan objaviti nekoliko novih igara. Igre će pritom biti ekskluzivne, dostupne samo na Apple platformi. Među njima su studiji poput Annapurna Interactive, Bossa Studios, SEGA-e i Lega. Fora stvar je i ta što će se igre s Arcadea moći igrati i na Appleovim uređajima koji nemaju iOS operativni sustav, dakle na Apple TV-u, iPadu i Macovima.

Dobra je stvar i ta što će Apple Arcade, preko Family Sharinga, korisnicima omogućiti da se na jednu pretplatu u izosu od 4,99 dolara prikači ukupno šestero korisnika. Prema Appleovim najavama, očekuje se da će Apple Arcade biti dostupan i u Hrvatskoj, budući da su najavili dostupnost u 150 zemalja svijeta. Izdvojili smo šest igara koje su nam zapele za oko.

1. Overland

Overland je već poznat naslov s Indie scene. Radi se o post-apokaliptičnoj strategiji na poteze. (TBS). Scene iz igre već se godinama pojavljuju na društvenim medijima, a čini se da je igra konačno dovršena. Većina igre je nasumično generirana, odnosno svaki put kada pokrenete igru ona sama radi novi level pa bi trebala biti svježa i na desetom ponovnom igranju.

2. Shinsekai Into the Depths

Shinsekai Into the Depths je podvodna avanturistička igra u kojoj igrač mora istraživati i boriti se za preživljavanje, što zvuči kao relativno kompleksna premisa za mobilnu igru. Igrač se nalazi u podvodnom svijetu u kojem si stvara dom, a budući da se doima kao avantura koju ćemo jednostavno morati odigrati, ne želimo se previše zapetljavati u objašnjavanje i bez veze ju spoilati.

3. Where Cards Fall

Ako ste ikada igrali Monument Valley, igra Where Cards Fall vjerojatno bi vam se mogla svidjeti. Radi se o puzzle igri s jako dobrom grafikom, a kroz levele se krećete rušenjem različitih kuća od karata, koje potom koristite kao platforme za kretanje. Igru je razvio studio The Game Band, a objavio Snowman, koji je zaslužan za neke druge značajne mobilne igre poput Altos Adventurea. Inače, igra ima 52 razine, za svaku kartu u špilu po jednu.

4. Skate City

Skate City je side-scrolling (igra iz bočne perspektive), koja podsjeća na indie igru OlliOlli. Igru također izdaje Snowman, a razvijao ju je norveški studio Agens. Igrači se na skejtbordu kreću kroz nasumično generirane levele, a bodove dobivaju kad razne skejtbordeske trikove vežu jedan za drugim. Igra djeluje fora, ne samo zato što malo podsjeća na Tony Hawks Pro Skater, već i zbog toga što je fora grafika.

5. Spek

Spek je igra koju je malo teže opisati, no radi se o minimalističkoj puzzle igri koja sadrži samo geometrijske oblike poput crnih linija na bijeloj pozadini. Igrač prstima manipulira okolinom i igra se s perspektivom, a cilj je skupiti nekoliko kvadrata. Opis možda zvuči glupo, ali puzzle igre s takvim glupavim opisima su najčešće i najzabavnije.

6. Sneaky Sasquatch

U igri Sneaky Sasquatch igrač je u ulozi mitskog bića bigfoota (sasquatcha) koji pronalazi neke smislene stvari u svom svakodnevnom životu. Radi se ustvari o igri s mnogo mini-igara u kojima se izmjenjuje utrkivanje automobilima, skijanje, igranje golfa, preživljavanje i slične stvari. Često morate i terorizirati ljude, što isto zvuči fora. Igra ustvari nema neki narativ niti poantu, samo djeluje zabavno.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program