Apple više nije najvrijednija kompanija na svijetu. Opet

Googleov Alphabet je prestigao Apple

ZADNJA IZMJENA: svi 12, 2016
Foto: AFP

Apple više nije najvrednija kompanija na svijetu: problemi koji su počeli s nedavnom objavom pada prodajnih rezultata kulminirali su danas tako što je Alphabet, vlasnik Googlea, zauzeo poziciju tvrtke s najvećom tržišnom kapitalizacijom.

Appleova tržišna vrijednost trenutno je 493 milijardi dolara, dok je Alphabetova vrijednost 498 milijardi, piše Business Insider.

Problem s obavljačem procesorskih čipova

Dionica Applea pala je na 90,03 dolara, razinu na kojoj nije bila od lipnja 2014. godine. Vrijednost Appleove dionice u konstantnom je padu već tri tjedna, a najnoviji udarac zadao im je jedan od njihovih partnera, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, njihov glavni dobavljač procesorskih čipova, najavivši “vrlo lošu drugu polovicu 2016. godine”.

Moguće produbljivanje krize

To znači da bi moglo doći do problema u isporuci čipova za iPhone 7, u koji neki od investitora polažu najveće nade kada je riječ o oporavku Applea u očima Wall Streeta, i do mogućeg produbljivanja krize.

Problemi su za Apple počeli krajem travnja kada su objavili prvi kvartalni pad prihoda od 2003. godine te nešto još pogubnije – iPhone se u tom kvartalu prodavao lošije nego u istom kvartalu godinu ranije, što se nije dogodilo nikad u povijesti tvrtke.

Alphabet je već jednom ove godine preskočio Apple, ali to nije dugo trajalo. 1. veljače je postao najvrijednija kompanija na svijetu, da bi sredinom veljače tu poziciju opet preuzeo Apple.

Vanja Došen
Telegram autor
54 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program