Arizona je tužila Google. Tvrde da su tajno prikupljali lokacije korisnika za potrebe oglašavanja

Premda korisnici isključe praćenje lokacije, Google ju i dalje prati

ZADNJA IZMJENA: svi 28, 2020
Foto: AFP

Američka savezna država Arizona podnijela je tužbu protiv Googlea, tvrdeći da se služio obmanjujućim i nepoštenim metodama kako bi prikupio podatke o lokaciji potrošača za potrebe oglašavanja. “Google prikuplja detaljne informacije o korisnicima, uključujući one o njihovoj fizičkoj lokaciji, za potrebe ciljanog oglašavanja. Često to rade bez korisnikovog pristanaka ili znanja”, napisao je u srijedu na Twitteru državni tužitelj Arizone Mark Brnovich.

On tvrdi da je proizvođač operativnog sustava Android tako podesio softver za mobilne uređaje da obmanjuje njihove vlasnike u pogledu zaštite osobnih podataka. “Kada potrošači pokušaju aktivirati opciju izuzimanja od Googleovog prikupljanja podataka o lokaciji, tvrtka ih na različite načine nastavlja prikupljati i koristiti za ostvarivanje zarade, zamećući tragove o takvoj praksi”, objasnio je Brnovich svojedobno u intervjuu za Washington Post.

Traže nadoknadu štete

Državni tužitelj Arizone traži nadoknadu štete, ne precizirajući kakva bi ona trebala biti. U Googleu odbacuju navode o kompromitiranoj zaštiti korisničkih podataka. “Čini se da su podnositelji tužbe, državni tužitelj i odvjetnici čije su naknade vezane za uspjeh predmeta koji zastupaju, pogrešno okarakterizirali naše usluge”, istaknuo je u priopćenju glasnogovornik američkog tehnološkog diva.

“Uvijek smo u proizvode ugrađivali opcije zaštite privatnosti proizvode i osiguravali snažnu kontrolu podataka o lokaciji”, tvrdi on.

Problematični su i Chromebookovi

Državni tužitelj savezne američke države Novi Meksiko Hector Balderas već je u veljači tužio Google, tvrdeći da njegov obrazovni softver prikuplja osobne podatke mladih bez potrebnog roditeljskog pristanka. Vodeća svjetska tražilica prodaje prijenosna računala Chromebook školama diljem svijeta, i to u paketu s besplatnim ili jeftinim softverskim paketom G Suite for Education, koji uključuje e-mail i alate za pisanje.

Nova tužba protiv popularne tražilice vremenski se poklopila s pojačanim regulatornim nadzorom tehnoloških kompanija širom svijeta, u čijem su fokusu metode poslovanja i praćenja podataka o korisnicima, napominje Reuters.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program